Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precalificat pentru prima dată un test pentru diagnosticarea tuberculozei, boală care a ucis 1,25 milioane de persoane anul trecut, informează Agerpres.
„Acesta este primul test pentru diagnosticarea tuberculozei (…) care îndeplineşte standardele de precalificare ale OMS„, se arată într-un comunicat publicat joi.
OMS recomanda deja testul de diagnostic Xpert MTB/RIF, însă precalificarea sa permite agenţiilor specializate ale ONU, precum Alianţa pentru Vaccinuri (Gavi) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), să-l achiziţioneze pentru distribuirea în ţările cu resurse limitate.
„Această primă precalificare (…) marchează un pas decisiv în eforturile depuse de OMS pentru a ajuta ţările să-şi extindă şi să-şi accelereze accesul la teste de înaltă calitate pentru diagnosticarea tuberculozei, care respectă recomandările OMS şi standardele sale riguroase de calitate, siguranţă şi performanţă”, a declarat Yukiko Nakatani, directoare generală adjunctă a OMS pentru accesul la medicamente şi produse de sănătate.
„Ea subliniază importanţa acestor instrumente de diagnostic revoluţionare în faţa uneia dintre cele mai mortale boli infecţioase din lume”, a adăugat responsabila.
Tuberculoza este o boală bacteriană care afectează cel mai adesea plămânii. Ea se transmite pe cale aeriană atunci când persoanele infectate tuşesc, strănută sau scuipă.
În octombrie, OMS a anunţat că tuberculoza a redevenit cea mai letală boală infecţioasă din lume, după ce timp de trei ani fusese depăşită de COVID-19.
Potrivit estimărilor, 10,8 milioane de persoane au contractat tuberculoză anul trecut, iar 1,25 milioane au murit din cauza acesteia, deşi este o boală care poate fi prevenită şi tratată, subliniază OMS. Este esenţial un diagnostic timpuriu, în special pentru tulpinile rezistente la medicamente.
„Testele de diagnostic de înaltă calitate sunt fundamentul prevenirii şi tratamentului eficient al tuberculozei”, a declarat Rogerio Gaspar, directorul departamentului de reglementare şi precalificare al OMS.
„Precalificarea deschide calea către un acces echitabil la tehnologiile de ultimă generaţie, permiţând ţărilor să combată dubla povară a tuberculozei şi a tuberculozei rezistente la medicamente”, a explicat el.
Peste 80% din cazuri şi decese se înregistrează în ţările cu venituri mici sau medii.