Ombudsmanul Copilului, despre cazul de violență asupra unui bebeluș. Apelul oficialului către autoritățile publice

Autoritățile publice trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a crea un mediu sigur și protector pentru toți copiii din Republica Moldova.

Apelul vine din partea avocatului Poporului pentru drepturile copilului,  Vasile Coroi, în contextul cazului de violență manifestată de mamă asupra bebelușului de un an și două luni.

Ombudsmanul Copilului subliniază importanța sprijinirii părinților prin servicii specializate și a sensibilizării comunității cu privire la protecția copiilor împotriva oricărei forme de violență.
În conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, părinții sau reprezentanții legali poartă responsabilitatea principală pentru creșterea și dezvoltarea copilului, iar statul are obligația de a le oferi tot sprijinul necesar pentru a-și îndeplini acest rol”, atrage atenția Ombudsmanul.
Totodată, invocând articolul 19 din aceeași Convenție, acesta a subliniat că statele sunt obligate de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja copiii împotriva violenței, abuzului sau neglijării, fie că acestea au loc în familie sau în alte medii.
Amintim că un bebeluș de 1 an și 2 luni a fost agresat de propria mamă. Imaginile groaznice în care femeia își agresează copilul au fost făcute publice pe rețelele de socializare. Oamenii legii anunță că a fost emisă o ordonanță de protecție. Copilul a fost transferat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă.

În acest caz a fost deschis un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a informat ulterior că starea micuțului nu este gravă și că acesta se află acum într-un centru special unde beneficiază de supraveghere și sprijin.

Referitor la starea mamei copilului, ministra a declarat că există suspiciuni legate de starea ei psihică, însă a explicat că nu este vorba despre o depresie postnatală tipică.

Femeia urmează să fie evaluată de specialiști în psihologie și psihiatrie pentru a stabili cauza exactă a comportamentului.

În context, ministra Sănătății a făcut apel către familii să fie atente la comportamentul proaspetelor mame, deoarece semnele depresiei postnatale pot fi observate de cei apropiați, cum ar fi părinții, soțul sau bunicii.

CITEȘTE ȘI: Nemerenco, despre starea copilului agresat de mamă: Familiile trebuie să fie atente la semnele depresiei postnatale

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA