Oleg Tofilat, despre motivele demisiei din funcția de șef al CFM

Îngrijorarea față de continuitatea activității CFM, incoerența viziunilor și lipsa protecției față de ingerințele „justitiei” și „organelor de control” asupra întreprinderii. Acestea sunt cele trei motive care l-au făcut pe Oleg Tofilat să demisioneze din funcția de director al Căii Ferate. Tofilat a scris pe Facebook că decizia a fost determinată de neînțelegerile cu factorii superiori asupra unei viziuni comune despre cum trebuie să activeze Calea Ferată.

”Sunt profund îngrijorat de continuitatea activităților. Sunt necesare cel puțin doua condiții pentru a o asigura: Lichiditate – activele circulante trebuie sa depășească obligațiunile curente cu 2-3 luni. Proficienta operațională – veniturile anuale sa fie superioare cheltuielilor”, așa și-a început Oleg Tofilat postarea pe Facebook.
Al doilea motiv care l-a făcut să demisioneze a fost lipsa viziunilor privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ.
”Calea Ferată e o afacere sau un serviciu de interes public? Altfel zis trebuie sa se întrețină de sinestătător sau sa aibă contribuții de la buget? În viziunea mea, circa 20% din veniturile sectorului feroviar trebuie sa vina din buget. La moment e 0. Astfel, orice reducere a cererii de transport duce la dificultăți în achitări. În ce măsură poate decide asupra tarifelor, logisticii operaționale, cooperării cu mediul de afaceri? E necesar de coordonat orice pas cu consiliul de administrație, fondator, minister, guvern sau pot fi stabilite împuterniciri clare și un sistem de notificare și raportare? ”, mai scrie Tofilat.
Tofilat mai scrie că o altă problemă depistată este lipsa protecției față de ingerințele adverse ale „justitiei” și „organelor de control”.
”Rapoartele din ultimii cinci ani de la inspecția financiara sunt între inept și criminal. Am contestat vehement prestația mizerabila a inspectorilor din martie 2023 – la conducerea inspecției financiare, la Ministerul Finanțelor, la Parlament. Am solicitat audieri publice a „constatărilor”, am solicitat anularea prescripțiilor abuzive – zero efect până azi. Prestația organelor de securitate și anchetă o găsesc execrabilă, în cei aproape trei ani cât am condus CFM”, mai scrie fostul director al CFM.
Potrivit lui Tofilat, întreprinderea CFM se află în pericol, iar managerul și factorii superiori de decizie nu pot agrea o viziune comună de remediere. În aceste condiții, Tofilat s-a văzut nevoit să demisioneze, mai scrie el.
La sfârșitul lunii ianuarie, Oleg Tofilat și-a anunțat demisia. Tofilat a subliniat atunci că decizia îi aparține și că este un pas asumat. Demisia șefului CFM a fost anunțată pe fondul restanțelor salariale mari ale angajaților de la Calea Ferată. 70 la sută dintre muncitori nu și-au primit lefurile din luna octombrie.
Ulterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, întrebat dacă ar fi avut anumite obiecții față de activitatea în calitate de director al CFM a lui Oleg Tofilat, a răspuns că „nu este mulțumit că sunt restanțe la salarii”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media