Oleg Serebrian: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană ar fi o catastrofă umanitară”

Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară”. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la postul public de televiziune.

 

Mesajul lui Oleg Serebrian vine în contextul discuţiilor cu Gazprom despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.

„Nu este vorba doar de regiunea transnistreană, este vorba şi de localităţi din perimetrul controlat de Chişinău, care ar fi afectate de un astfel de scenariu. Circa 30 de mii de locuitori consumatori şi de pe malul drept sunt conectaţi la acea reţea de distribuire a gazelor – Varniţa, Copanca, practic întreg raionul Dubăsari. Însă, dincolo de toate este vorba de oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană, mare parte cetăţeni ai Republicii Moldova. Fireşte că o astfel de situaţie de întrerupere a livrărilor de gaze ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară. Asta pentru că ar duce şi la o prăbuşire a sistemului economic de livrare a energiei electrice, ar fi afectate zeci de mii de familii de pe malul stâng al Nistrului, dar şi de pe malul drept”, a explicat Serebrian.

Potrivit oficialului, este un lucru pe care orice stat este dator să-l evite.

„Chiar dacă sunt doi cetăţeni victime ale unui atac terorist, statul trebuie să negocieze ca să-i salveze, chiar dacă aceste negocieri sunt nedorite. Or, aici este vorba de sute de mii de cetăţeni, de bunăstarea şi stabilitatea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a punctat vicepremierul Oleg Serebrian.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut luni o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg. Cei doi au discutat, potrivit reprezentanților Ministerului moldovean al Energiei, despre livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană, în baza contractului existent după 1 ianuarie, dar și în cazul în care tranzitul prin Ucraina va fi întrerupt.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că această discuție este esențială.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA