Oleg Serebrian, despre scrutinul din 20 octombrie în stânga Nistrului: „Sperăm ca procesul să se desfășoare normal”

Autoritățile de la Chișinău au speranța că scrutinul din 20 octombrie va avea loc fără incidente majore în localitățile din stânga Nistrului, dar, totodată, rămân vigilente și sunt pregătite pentru orice situație. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Reintegrare,  Oleg Serebrian.

Sunt 30 de secții de vot care vor opera în zona de securitate, suficiente pentru ca toți alegătorii din partea stângă a Nistrului să poată vota. Sunt și observatori locali, și internaționali din diferite misiuni. Ținând cont de interesul sporit pentru procesul electoral din zonă, vor fi mai mulți observatori internaționali. Nu ne așteptăm la incidente majore în zonă. Sperăm ca procesul să se desfășoare normal. Sperăm că nu vor fi provocări. Nu le putem anticipa, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate”, a declarat Oleg Serebrian.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare exclude orice influență a așa-ziselor autorități din stânga Nistrului asupra procesului electoral. În același timp, oficialul admite că ar putea fi tentative de transportare organizată la secțiile de votare.

Toate secțiile de vot sunt pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Este imposibil ca cei din partea stângă a Nistrului să influențeze cumva procesul de vot. De fapt, asta a fost și ideea ca secțiile de vot să fie în perimetrul controlat. Singurul lucru care se poate întâmpla e aducerea alegătorilor în mod organizat, dar asta se poate întâmpla oriunde, inclusiv pe malul drept. Și aici, cred că vor fi de veghe observatorii locali sau internaționali. Și al doilea lucru este ca o parte din alegători să fie blocați, să nu li se permită, dar, iarăși, nu ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple.  Oricum, observatorii vor fi sesizați”, a spus Serebrian.

Solicitat să comenteze intenția Tiraspolului despre o posibilă organizare a unui referendum privind atitudinea locuitorilor din regiunea transnistreană față de Uniunea Europeană, Oleg Serebrian a calificat declarația drept un „gest de disperare”.

„Este mai devreme un gest de disperare, din punctul meu de vedere. Regiunea transnistrean e parte componentă a Republicii Moldova. Locuitorii din stânga Nistrului, cetățeni ai Republicii Moldova,  își pot exprima opinia privind viitorul european al țării în ziua de 20 octombrie. Acum, această piruetă cu organizarea unui referendum separat nu e decât o modalitate de a distrage atenția de la problemele cu adevărat esențiale. Nu se poate desfășura un referendum într-o entitate care nu este recunoscută. N-ar avea nicio valoare juridică, nici măcar o valoare morală sau politică”, a spus viceprim-ministrul pentru Reintegrare.

Amintim că, acum câteva zile, așa-numitul minister de externe de la Tiraspol a declarat că analizează posibilitatea organizării unui referendum propriu pe tema relațiilor cu Uniunea Europeană.

Pentru a obține o opinie reală a tuturor transnistrenilor, considerăm posibilă organizarea unui referendum privind atitudinea față de Uniunea Europeană pe teritoriul nostru. Desigur, acest eveniment poate fi organizat în baza unor acorduri între părți, cu participarea observatorilor, inclusiv internaționali, și cu condiția ca comunitatea internațională să fie pregătită să ia în considerare opinia populației din Transnistria”, se arată în comunicatul așa-numitului Minister de Externe de la Tiraspol.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA