VIDEO Oleg Serebrian: ”Intenția Chișinăului este ca noul Cod Vamal să fie funcțional”

Intenția Chișinăului este ca noul Cod Vamal care a intrat în vigoare în data de 1 ianuarie 2024 să fie funcțional și să fie create toate condițiile pentru ca întreprinderile de pe ambele maluri ale Nistrului să funcționeze în regim normal. Declarația a fost făcută de Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, după reuniunea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, desfășurată azi  la la Tiraspol, la sediul Misiunii OSCE.

Aș dori să subliniez încă o dată că intenția Chișinăului este de a nu crea obstacole artificiale pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea pe malul stâng al Nistrului”, a  subliniat Vicepremierul pentru reintegrare.

Fiind solicitat să ofere un comentariu cu privire la taxele aplicate agenților economici din regiunea transnistreană, Oleg Serebrian le-a numit „simbolice”.

Întreprinderile care sunt înregistrate la Chișinău, dar își desfășoară activitatea în regiunea transnistreană nu achită nici TVA, nici accize. Astfel, nu putem vorbi despre nicio discriminare negativă împotriva acestor întreprinderi, ci dimpotrivă, este o discriminare pozitivă. Mai mult, am anulat procedurile vamale care erau plătite anterior de întreprinderile din regiune. În context, dacă să ne referim la calculele făcute  pentru anul  2023, e vorba despre circa 60-70 de milioane de lei”, a explicat Oleg Serebrian.

Totodată, oficialul a menționat că, din punct de vedere al Ministerului de Finanțe și ținând cont de faptul că ponderea cifrei de afaceri a întreprinderilor din regiunea transnistreană constituie 80-85% cu țările cu care Republica Moldova are încheiat un acord comercial, taxele vamale practic nu se aplică.

E vorba de țările UE, CSI, Turcia, Marea Britanie – țările cu care avem încheiat un acord comercial. Deci, în principiu, taxe vamale nu se percep”, a concretizat Serebrian.

Menționăm că după ce a intrat în vigoare noul Cod Vamal, dar și de Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către agenții economici, care prevede achitarea taxelor vamale, Tiraspolul a declarat că va introduce taxe pentru femierii moldoveni care au terenuri agricole în regiune. Deasemenea aceștia susțin că vor plăti taxe și șoferii din stânga Nistrului care dețin automobile cu numere de înmatriculare moldovenești.

CITEȘTE ȘI: Serebrian, la reuniunea pentru reglementarea transnistreană: Chișinăul urmărește soluționarea pașnică a problemelor

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media