Sursa: msn.com

Olaf Scholz are un semnal clar pentru Putin în contextul ajutorului Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz  a declarat că atât Bruxelles-ul, cât și Washingtonul trebuie să facă mai mult pentru a trimite un „semnal foarte clar” către Vladimir Putin. Afirmațiile vin în contextul în care SUA nu reușește să deblocheze ajutorul pentru Ucraina, iar Germania ocupă locul doi la cantitatea ajutorului acordat ucrainenilor, după SUA, informează The Associated Press.

Înainte de plecarea sa la Washington, Scholz a subliniat din nou urgența menținerii și consolidării sprijinului pentru Ucraina în eforturile sale de apărare împotriva războiului de agresiune al Rusiei.

Așa cum UE au deblocat săptămâna trecută un pachet de finanțare pe termen lung în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, un acord al SUA privind ajutorul pentru Ucraina nu a reușit să obțină un sprijin suficient din partea senatorilor republicani, prelungind astfel blocada care continuă să blocheze cel mai mare donator al Ucrainei.

„Acum este momentul să trimitem un semnal foarte clar către președintele rus că nu poate conta pe faptul că sprijinul nostru se va diminua”, a declarat Scholz reporterilor la Berlin.

Tot cancelarul german a declarat că aceștia „vor trebui să găsească o modalitate de a face mai mult împreună”, subliniind că ceea ce a fost alocat în Europa și prin rezoluțiile Congresului american nu este încă suficient.

De asemenea, acesta a adăugat că miza este modul în care Europa, dar și Statele Unite, ar putea să-și stabilizeze sprijinul pentru Ucraina.

În cadrul întâlnirii cu președintele american Joe Biden, care va avea loc la 9 februarie, se așteaptă ca Scholz să sublinieze urgența situației și să atenueze îngrijorările SUA cu privire la posibilitatea de a suporta consecințele.

Este evident că mesajul cancelarului Scholz este de a clarifica pentru publicul american că nu este singurul care ajută Ucraina în momentele războiului, iar europenii de asemenea vor să contribuie în aceste timpuri dificile.

Germania își intensifică ajutorul pentru Ucraina în acest an, planificând peste 7 miliarde de euro (7,5 miliarde de dolari) pentru livrări de armament, în pofida unei crize bugetare interne. Aceasta a livrat sisteme de apărare aeriană, tancuri și transportoare blindate de trupe, printre alte ajutoare, de când a început invazia la scară largă a Rusiei și este acum al doilea mare furnizor al Kievului, după SUA.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media