Peste 800 de oficiali din Statele Unite şi Europa au semnat o declaraţie care conține critici usturătoare la adresa politicii occidentale faţă de Israel şi Gaza. Aceștia acuză guvernele de complicitate la crime de război, transmite CNN.
Într-o declaraţie obţinută de CNN, oficialii spun că există un „risc plauzibil ca politicile guvernelor noastre să contribuie la încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar, crime de război şi chiar epurare etnică sau genocid”.
Ei îşi acuză guvernele că nu reuşesc să păstreze în cazul Israelului aceleaşi standarde pe care le aplică în cazul altor ţări, ceea ce le fragilizează propriul „statut moral” în lume.
Declaraţia „arată profunzimea preocupărilor şi indignării şi ororile la care cu toţii suntem martori”, a declarat vineri pentru CNN un oficial american cu o experienţă de peste 25 de ani, care a semnat scrisoarea. Oficialul american a declarat pentru CNN că semnatarii au fost motivaţi de experienţa lor comună de a-şi vedea preocupările ignorate de guvernele lor.
Declaraţia, care nu enumeră semnatarii, precizează că a fost „coordonată” de funcţionari publici din instituţiile Uniunii Europene, Ţările de Jos şi Statele Unite, şi susţinută de funcţionari publici din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Spania, Suedia, Elveţia şi Regatul Unit.
În pofida faptului că nu sunt enumeraţi autorii, oficialul american a declarat pentru CNN că mulţi colegi se temeau să nu-şi piardă locurile de muncă. Un înalt funcţionar britanic a declarat pentru CNN referitor la scrisoare: „Simţim că politicienii au răspuns la situaţia în derulare, evidenţiată de cuvintele ministrului de externe în această săptămână”.
Scrisoarea, transmisă vineri, vine la o săptămână după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a considerat „plauzibilă” afirmaţia Africii de Sud conform căreia Israelul comite un genocid în Gaza şi a ordonat Israelului „să ia toate măsurile” pentru a limita decesele şi distrugerile cauzate de campania sa militară, să prevină şi să pedepsească incitarea la genocid şi să asigure accesul la ajutorul umanitar, scrie Digi24.