Observatorii ENEMO: Decizia CEC de a anula înregistrarea mai multor candidați provoacă îngrijorări

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a anula înregistrarea mai multor candidați cu doar câteva zile înainte de ziua alegerilor ridică îngrijorări din partea observatorilor ENEMO. Declarația a fost făcută de Nino Rizhamadze, analist electoral și juridic, membru al misiunii internaționale ENEMO de monitorizare a alegerilor locale din 5 noiembrie.

La 30 octombrie, CEC a adoptat o decizie prin care solicită consiliilor de circumscripție electorală relevante să reexamineze anularea înregistrării candidaților pentru funcția de primar și consilier în  nouă circumscripții de nivelul întâi. Decizia a fost luată pe baza sesizărilor transmise de organele de aplicare a legii cu privire la încălcările partidului Șansă în aceste localități.  Potrivit CEC, aceștia au identificat încălcări ale reprezentanților partidului. Aceste încălcări includeau finanțare ilegală ă a partidelor, corupția alegătorilor, utilizarea mijloacelor financiare neatorizate, resurse care nu provin din fondul electoral desemnat oficial. Decizia luată de administrația electorală  ridică îngrijorări, întrucât hotărârea a oferit timp limitat pentru a o contesta în instanțe și a solicita o cale de atac adecvat”, a spus Nino Rizhamadze.

În general, precum a constatat reprezentantul misiunii ENEMO, consiliile electorale de ambele niveluri au respectat calendarul electoral și au fost deschise observatorilor acreditați.

Totodată, aceasta susține că Deciziile consiliilor au fost încărcate pe pagina web a CEC-ului cu întârzieri considerabile și în mod inconsecvent.

Unii interlocutori ENEMO, preponderent reprezentanți ai partidelor politice de opoziție, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la independența președinților consiliilor electorale de nivelul doi. Majoritatea cazurilor prezentate CEC au fost soluționate în timp ce plângerile și deciziile au fost publicate în Registrul constestațiilor. Cu toate acestea, nu există un registru online unificat al plângerilor accesibil publicului, care să cuprindă plângerile depuse la Comisiile electorale și rezoluțiile respective, ceea ce a dus la o lipsă de transparență în acest proces”, a subliniat analistul electoral și juridic.

Nino Rizhamadze de asemenea a remarcat că contestația care a afectat semnificativ un număr considerabil de candidați din partidul Șansă a servit drept un adevărat test pentru eficiența sistemului de soluționare a litigiilor electorale.

Curtea de Apel Chișinău s-a abținut să emită o decizie înainte de începerea sau încheierea zilei alegerilor. Curtea nu a adoptat Decizia și a solicitat avizul Curții Constituționale. Această dinamică procedurală a inclus redirecționări frecvente  și conflicte jurisdicționale care au împiedicat remedierea legală efectivă a contestațiilor”, a explicat observatorul ENEMO.

În opinia șefului misiunii internaționale ENEMO, Dritan Taulla, autoritățile competente din Republica Moldova, respectând fără echivoc principiile statului de drept, trebuie să abordeze eficient orice situație care ar putea prejuducia imaginea țării. Acesta s-a referit atât la situațiile problematice, cât și la ingerințele semnalate în perioada electorală.

Alegerile locale din 5 noiembrie au avut loc într-un moment de răscruce în parcursul țării către construirea unei democrații deplin funcționale. În timp ce electoratul a avut un spectru larg de alegeri, sunt de-a dreptul îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate și larg răspândite de a influența voința alegătorilor prin cumpărarea voturilor și alte practici care sunt în contradicție cu fundamentele unei societăți democratice. Pe termen lung, practicile de acest fel prejudiciază iremediabil integritate electorală, erodând astfel democrația. Acestea ar trebui să fie abordate eficient și hotărât de către autoritățile competente”, a conchis Dritan Taulla.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA