Mai multă siguranță pentru locuitorii din satul Sireți, raionul Strășeni, după ce în locatitate a fost deschisă o stație de pompieri. Astfel, în situații de risc, 12 pompieri voluntari vor asigura securitatea oamenilor din Sireți, dar și din satele vecine.
Postul de pompieri a fost finanțat de USAID prin programul Comunitatea Mea.
Veronica Sîrbu este consilieră în satul Sireți, dar pe lângă activitățile din primărie, aceasta este și pompier voluntar.
„Până acum avem deja 100 de incendii de vegetație, de gospodării. De patru ani noi ne implicăm, ajutăm la stingerea incendiilor. La incendiile de vegetație este mereu nevoie de ajutor”, spune Veronica Sîrbu, pompier voluntar.
Veronica a fost cea care le-a arătat oaspeților un master-class de echipare a unui pompier în doar câteva secunde.
Printre invitați a fost și ambasadorul statelor Unite ale Americii.
„Împreună putem construi un viitor mai democratic, mai prosper și mai sigur pentru Moldova”, a menționat Kent Logsdon, ambasadorul statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Pompierii voluntari au fost instruiți de specialiștii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
„Instruirile sunt oferite gratuit și noi le facem cu plăcere pentru toți pompieri și salvatorii voluntari. După aceste instruiri unitatea de salvatori și pompieri primește un card sim ca să poată activa un telefon ca să poate ține legătura cu dispeceratul, care gestionează cazurile. În ultimii 6 ani noi avem o creștere de numărul de misiuni realizate de pompierii și salvatorii voluntari de aproape 500 la sută. Implicarea voluntarilor în Republica Moldova este tot mai mare și mai mare”, a menționat Alexandru Oprea, șeful IGSU.
„Avem 60 de intervenții pe an, dintre care majoritatea sunt de vegetație și case de locuit. În activitatea noastră am participat la stingerea focului la cinci case de locuit și 60 intervenții sunt gunoiște, vegetație”, spune Alexandru Iorga, pompier voluntar.
Copiii din localitate le-au demonstrat oaspeților că știu și ei să lupte cu localizarea incediului în caz de necesitate.
Igor Mereneanu are 14 ani și a avut deja experiența de a lupta cu flăcările pe un câmp.
„Dintre cele mai mari incedii din sat care a avut loc. A fost pe un deal și a ars acolo grâu nu am mai înțeles ce. A fost destul de greu”, afirmă Igor Mereneanu, voluntar.
Băiatul spune că este meseria de pompier este una destul de periculoasă și grea și nu știe dacă o va alege în viitor:
„M-am gândit, dar mă mai gândesc și o să văd. Este o meserie foarte periculoasă”.
„Am decis să mă ocup pentru ca în primul și în primul rând a arăta o egalitate de gen și pentru a salva vieți. Da este o meserie periculoasă, însă momentan suntem copii și nu avem de-a face cu focul față-n față, dar ne pregătim pentru viitor. Noi ne ocupăm în mare parte de exerciții, de informarea copiilor despre incendii, iar în mare parte de ajutarea pompierilor la curățenie”, spune Eva Tutunaru, voluntară.
Stația de pompieri din satul Sireți a fost finanțată prin intermediul programului Comunitatea Mea.
„Programul Comunitatea Mea finanțat de USAID, lungimea sa este de 8 ani în valoare de 35,5 milioane de dolari. În momentul de față lucrăm cu 123 de localități din Republica Moldova. Avem peste 70 de proiecte de infrastructură, alimentare cu apă, trotuoare, renovări de școli și grădinițe”, spune Daniel Șerban, Directorul Programului Comunitatea mea
„Autospecială de la punctul de pompieri Sireti este cea mai mare din raionul Strășeni. Capacitatea acesteia este de 6 tone în timp ce o autospecială obisnuita are o capacitate de 2 tone. Echipamentul, donat de o localitate din Polonia, va fi utilizat de 12 pompieri voluntari din Sireti”, relatează jurnalistul ONE TV Irina Ciobor,
„Am primit din partea programului Comunitatea Mea de USAID 121 de mii de dolari. În acel buget a intrat construcția acestui post. Contribuția primăriei se ridică la un milion de lei pentru echipament, amenajare. Incendiile de vegetație au început să ia amploare din ce în ce mai mult și mai mare. Noi ca să răspundem la acestă provocare am înțeles că trebuie să fim mai pregătiți și să intervenim în aceste incendii”, afirmă Leonid Boaghe, primarul satului Sireți.
În satul Sireți locuiesc peste 6500 de oameni.