O puternică furtună geomagnetică lovește astăzi Pământul. Ce daune poate produce

O importantă masă de particule solare se lovesc, joi, de Pământ, putând declanşa o „severă” furtună geomagnetică de clasa G4, conform unei alerte emise de Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă, scrie Digi24.

Furtuni de o asemenea intensitate ar putea avea un impact semnificativ asupra rețelelor de energie electrică, ar putea afecta traiectoria sateliților și interfera cu sistemele de navigație GPS. De asemenea, astfel de fenomene pot provoca daune asupra unor tehnologii esențiale pentru infrastructura critică.

Furtuna geomagnetică ar putea face ca aurorele să fie vizibile la latitudini mult mai joase decât de obicei. Conform NOAA, acestea ar putea fi observate în majoritatea regiunilor din nordul Statelor Unite, posibil chiar până în Alabama și nordul Californiei, în cursul zilei de joi.

Această ejecție de masă coronală (CME) a fost declanșată de o erupție solară puternică, produsă pe 8 octombrie, și este una dintre cele mai intense tipuri de erupții, clasificate în clasa X 1.8. Erupțiile solare apar atunci când liniile de câmp magnetic de pe Soare se repoziționează brusc, iar unele dintre acestea sunt însoțite de CME-uri – mase de plasmă care călătoresc prin spațiu și ajung pe Pământ în câteva zile dacă sunt direcționate spre planetă, mai scrie sursa citată.

Atunci când lovesc câmpul magnetic protector al Pământului, ejecţiile de masă coronală pot provoca perturbări majore cunoscute sub numele de furtuni geomagnetice, ce duc la disfuncţionalităţi tehnologice şi manifestarea unor aurore la latitudini mult mai scăzute decât de obicei. NOAA măsoară furtunile geomagnetice pe o scară de la 1 la 5, unde furtunile G1 sunt considerate „uşoare” şi furtunile G5 sunt considerate „extreme”

Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală sunt mai frecvente în perioada de vârf a activității solare, care urmează un ciclu de aproximativ 11 ani. Se așteaptă ca acest ciclu să atingă maximumul în 2025, însă unii experți cred că vârful ar putea fi deja în curs, începând din acest an. Cercetătorii vor putea confirma acest lucru doar după ce Soarele va ieși din faza de activitate intensă și când activitatea sa va începe să scadă treptat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA