O nouă rundă de consultări pe marginea proiectului de lege privind votul prin corespondență

O nouă rundă de consultări pe marginea proiectului de lege privind votul prin corespondență.  La ședință au participat deputați, membri CEC, dar și reprezentanți ai partidelor extraparlamentare. Documentul a fost votat în prima lectură, air acum urmează să fie îmbunătățit pentru a fi votat în lectură finală.

 

 ”Atragem atenția dumneavoastră că pilotarea nu se face printr-o lege organică și rezultatele acesteia nicidecum nu pot avea efecte juridice, putere juridică, dacă facem pilotare. Noi propunem ca proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență ar fi ca proiectul respectiv să fie implementarea votului prin corespendențăîn unele țări sau state ale lumii”, a spus președintele Institutului de Creație Legislativă „LEX SCRIPTA”

Bănuim că în Canada sau alte state, care își securizează spațiul lor informațional, avem și alte state care nu au treabă cu democrația. Și atunci am putea să ne trezim cu o ”cantoră” care îți trimite o sută de mii de solicitări având acces la baza de date că toți sunt pe teritoriul statului. Și trimite o sută de mii de solicitări cu codul personal cu tot”, a menționat Vasile Costiuc, președintele partidului ”Democratia Acasă”

”Colegii de la CEC vor indentifica care este modalitatea cea mai bună de indentificare”, a spus Vasile Grădinaru, deputat PAS.

Autorii proiectului preciează că procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în Statele Unite ale Americii și Canada. Astfel, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 de alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media