O clinică privată din Chișinău, vizată de percheziții, acuză o campanie de denigrare

O clinică privată din Chișinău, care face fertilizări in vitro, susține că a devenit victima unei campanii de denigrare după ce a fost vizată de perchezițiile procurorilor. Reprezentanții instituției afirmă că legislația din domeniu este neclară, iar modificările recente au creat un vid legal privind obținerea autorizațiilor necesare. Ei afirmă că instituții au fost obligate să obțină o autorizație emisă de Ministerul Sănătății, la propunerea Agenției de Transplant.

 

Vineri, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat despre percheziții efectuate la o clinică privată din Chișinău în care se fac fertilizări in vitro. Fondatorul și administratorul acesteia au primit statut de bănuit. Potrivit procurorilor, ar face fertilizări in vitro fără a avea autorizația necesară a Ministerului Sănătății.

Ulterior, clinica privată a anunțat că nimeni nu deține o astfel de autorizație. Totodată, în postarea instituției medicale pe rețelele sociale, managerii au menționat că activează legal, conform actelor aprobate de Ministerul Sănătății în 2022, când clinica și-a început activitatea.

„Reprezentanții clinicii Alternativă susțin că au toate actele în regulă emise de autoritățile din domeniul sănătății. Totodată acestea menționează că au comunicat cu agenția de Transplant și au prezentat anual rapoarte de activitate a serviciilor prestate de Fertilizare In Vitro”, a relatat Zinaida Batîru, jurnalist ONE TV.

Ministerul Sănătății și Agenția de Transplant explică situația

Potrivit Agenției de transplant, clinica și-a început activitatea când legea cu privire la sănătatea reproducerii a fost modificată cu necesitatea obținerii unei autorizații noi de la Ministerul Sănătății la propunerea agenției de transplant. Documentul la care se face referință este unul foarte complex și este în cadrul actelor legate de planul național de aderare la UE, iar examinarea este una de durata, afirmă reprezentanții agenției de transplant.

În Republica Moldova mai sunt patru clinci private care prestează servicii similare, însă acestea activează în baza acreditărilor obținute înainte de operarea modificărilor legislative din 2023, afirmă reprezentanții Agenției de Transplant. Conform legii, aceste unități sunt obligate să obțină autorizația pentru transplant doar după expirarea acreditării anterioare.

Agenția de Transplant a spus pentru ONE TV că nu poate oferi mai multe detalii pe perioada anchetei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA