O barcă primitivă, descoperită incidental pe teritoriul țării. Șeful Agenţiei Naţionale Arheologice: Trebuie recuperată cât mai repede

O monoxilă veche a fost descoperită pe teritoriul Republicii Moldova. Obiectul constituie un bun de patrimoniu cultural valoros care ar urma să ajungă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Anunțul a fost făcut de Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice (ANA).

Barca a fost extrasă de pe fundul râului Nistru, de un locuitor al satului Puhăceni, raionul Anenii Noi. Deocamdată nu se cunosc detalii privind datarea acesteia, dar se presupune că aceasta ar avea o vechime de un mileniu. Pentru cercetarea obiectului sunt necesare studii interdisciplinare, susține șeful ANA.

În primul rând se cer măsuri de conservare și restaurare adecvate. Ar putea avea o vechime de câteva secole sau chiar o mie de ani, cum este datată de exemplu ambarcațiunea de la Măcărești, de pe malul Prutului, descoperită în 2012 și care se află astăzi la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni”, a scris Vlad Vornic într-o postare pe o rețea de socializare.

Directorul ANA nu exclude deformarea obiectului sub influența razelor solare, menționând necesitatea conservării de urgență a acesteia.

Am vorbit cu descoperitorul ca să nu fie ținută la soare, ci acoperită și udată. Și trebuie recuperată cât mai repede“, a subliniat Vornic.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media