Numărul studenților Colegiului UTM s-a majorat de cinci ori datorită specializărilor IT

Un colegiu din Chișinău și-a majorat de cinci ori numărul de studenți după ce a creat 8 specializări în domeniul IT, pe lângă cele din domeniul tehnic pe care le avea. Vorbim despre Colegiul Universității Tehnice a Moldovei, acolo unde învață 786 de tineri, dintre care aproape 90 la sută vor obține una dintre profesiilor viitorului. Aici studenții învață să construiască roboți, să administreze aplicații web, sau să facă programare. Unii tineri au devenit și inventatori în laboratoarele instituției de învățământ, care au fost renovate și dotate cu tehnică de ultimă generație.

”Acesta este unul dintre roboții creați de studenți cu ajutorul echipamentelor din laboratoarele Colegiului UTM. În cadrul proiectului „Smart House”, studenții din această instituție au reușit să implementeze diverse tehnologii, precum conectarea unui modul la telefonul mobil pentru a controla de la distanță diverse funcții ale unei case”.

Alexandru Buliga, are 17 ani și este pasionat de robotică. El speră că dispozitivul creat de el în laboratoarele colegiului va putea înlocui cheile sau cardul de acces, dar și să aducă mai multă securitate în viața oamenilor.

”Proiectul meu constă în faptul că dacă aprenta este înregistrată în el, prin scanare el deschide ușa și peste un timp se închide. Se poate de implementat în diferite încăperi, o încapere de lucru care este introdusă în baza de date. Tu scanezi și în calculator este scrisă persoana, care a intrat sub aprentă și deja când iese”.

În 2022, la Colegiul UTM învățau doar 157 de studenți. Anul trecut, instituția a înregistrat un record la admitere, după ce au creat 8 specializări noi , printre care „Calculatoare”, „Administrarea aplicațiilor web”, „Rețele de calculatoare”, „Programare și analiza produselor program”, „Tehnologii și rețele de telecomunicații”, „Mașini și sisteme de producție”. Doar în primul an, la noile specializări s-au încris 407 studenți.

”Am ales să învăț aici, deoarece mă fascinau lucruri care se învață în acest colegiu și era o experiență nouă. Pe viitor mi-ar plăcea să termin acest colegiu și deja să mă angajez în funcția pe care am învățat-o. Mi-ar plăcea să rămân în țară, dar și să explorez lumea”.

Conducerea UTM speră că numărul studenților va ajunge la 1200, după admiterea din acest an. Totuși, erctorul instituției este îngrijorat că deocamdată domeniul IT nu este suficient de atractiv printre fete.

”Ne dorim să crească numărul domnișoarelor care vin în domeniul IT, pentru că încă există un stereotip că în inginerie e mai mult loc pentru băieți decât pentru fete”, spune Viorel Bostan.

Cele două etaje ale noului bloc al Colegiului UTM au fost transformate în trei laboratoare IT, un laborator de robotică și zece săli de clasă echipate cu proiectoare video. Investiția în noul sediu al Colegiului UTM a fost făcută cu suportul Ministerului Educației și Cercetării din țara noastră, dar și prin intermediul Programului Tehnologiilor Viitorului, realizat cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Suediei și Marii Britanii.

”Republica Moldova încet – încet începe să aibă salarii în IT la nivelul României, dacă nu chiar mai mari. E principal să existe o ofertă salarială atractivă, la asta lucrăm și pe măsură ce o să ne apropiem de UE asta o să producă tot mai mult”, spune Dan Perciun.

Valoarea investiției în renovarea și retehnologizarea clădirii instituției, care are suprafața de 1280 metri patrați, constituie aproape 11 milioane de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media