Pe parcursul săptămânii trecute a crescut numărul solicitărilor la ambulanță, cu peste 400 de apeluri comparativ cu săptămâna precedentă. Autoritățile responsabile au înregistrat 17.685 solicitări în perioada 17-23 februarie, informează Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
Din numărul total de pacieni deserviți la etapa de prespital, 6.774 dintre care 1.705 copii, au fost transportați la spitalele din țară.
Printre cele mai frecvente urgențe se numără cele respiratorii – 4561 la număr, dintre care 2825 infecții respiratorii virale acute, urmate de 4041 cardiovasculare, inclusiv 57 cu sindrom coronarian acut, 2058 neurologice, inclusiv 238 accidente vasculare cerebrale, și 1134 traumatologice.
În perioada menționată, ambulanța a mai fost solicitată pentru 72 persoane cu urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu, inclusiv 35 combustii, 14 hipotermii și 9 degerături. De asemenea, au fost înregistrate 44 solicitări pe motivul urgențelor toxice, printre care 18 cu medicamente, 9 cu alcool și 9 cu monoxid de carbon.
Totodată, săptămâna trecută, echipele de asistență medicală urgentă au fost solicitate la 33 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 39 de persoane. În rezultatul examinării la fața locului, 34 pacienți cu diverse traumatisme, inclusiv 4 copii au fost transportați la spital.
Potrivit CNAMUP, din numărul total de solicitări 476 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale.
În context, specialiștii îndeamnă cetățenii să evite solicitarea echipelor de urgență în cazuri minore, pentru a oferi medicilor posibilitatea de a ajunge acolo unde pacienții într-adevăr au nevoie de asistență medicală de urgență.