Caută
Close this search box.

„Nu dați vina pe haine!”: Studenții la medicină din Moldova, implicați în combaterea violenței de gen

24 de femei din Republica Moldova își pierd viața anual din cauza violenței de gen. În contextul campaniei internaționale „16 zile de acțiuni împotriva violenței pe bază de gen”, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Centrul de Drept al Femeilor au inițiat o serie de activități menite să educe și să sensibilizeze viitorii medici cu privire la combaterea stereotipurilor legate de violența sexuală. Printre aceste inițiative se numără organizarea unei expoziții în holul universității, desfășurată sub genericul sugestiv „Nu dați vina pe haine!”.

 

Expoziția prezintă hainele purtate de victimele agresiunilor sexuale, având scopul de a combate prejudecățile conform cărora violența sexuală ar fi provocată de alegerea ținutelor.

”Fiecare istorie, fiecare întruchipare pe care le vedeți sunt hainele pe care le purta aceste femei în ziua în care s-a comis acest abuz. În acest an prezentăm al 11 – lea caz, de fapt erau 10 acum avem 11 este cazul Anei – Maria femeia-tânăra de 18 ani care și-a pierdut viața în luna aprilie care era violată și însărcinată, sechestrată și găsită după 8 zile de căutare”, Angelina Zaporojan-Pîrgari, director Centrul de Drept al Femeilor.

Specialiștii în sănătate afirmă că medicii, sunt primii care intră în contact cu victimele violenței fizice și cele ale violenței sexuale.

”Medicii de multe ori nu cunosc cum să gestioneze un asemenea caz care a trebui să fie acțiunile distincte de alți pacienți. De aceea în cadrul USMF începând cu anul de studii 2018-2019 a fost lansat un curs de predare numit violența în familie și în bază de gen. Acest curs este citit desfășurat în cadrul medicinei legale și are menirea de a sensibiliza viitorii medicii vizavi de importanța și rolul care acestea îl au pentru a combate și preveni acest fenomen”, Andrei Pădure, șef catedră Medicină legală, USMF.

”În acest sens în cadrul universității în colaborare cu mai multe catedre a fost elaborat așa numit protocol clinic standardizat, managementul clinic a cazurilor de viol au fost mai multe ateliere de instruire atât pentru medicii obstetricieni, medicii legiști, medicii de familie, medicii rezidenți și studenți. Fiindcă astăzi datoria fiecărui cadru medical este nu numai cum să prevină, unde să se orienteze victima, dar și să beneficieze de o asistență medicală calificată și aceasta este datoria noastră”, Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitatea didactică și management academic, USMF.

Studenții spun că astfel de lecții îi vor ajuta să știe cum să abordeze astfel de cazuri în cariera lor.

”Cred că ar fi bine să promovăm comunicarea între medic-pacient ca să putem preveni sau să oferim un ajutor eficient victimelor”.

”Am învățat diverse tipuri de violență care pot fi asupra unei persoane și a fost foarte informativ pentru noi studenții, cât de multe metode pot fi și de câte metode de violență poate o persoană să sufere”.

În Republica Moldova, violența sexuală reprezintă a treia cea mai frecventă formă de violență împotriva fetelor tinere, având consecințe grave asupra vieții acestora și generând costuri semnificative pentru societate, afirmă Vitalie Frecăuțeanu, coordonator de proiect în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

”Un caz de violență acolo unde au intervenit autoritățile toți cei care sunt responsabili de diminuarea fenomenului astfel de caz costă statul RM 60 mii de lei, iar acolo unde nu s-a intervenit statul achită 600 de mii de lei. De aceasta este important să avem instituțiile pregătite, legislația necesară dar și cap persoane să avem atitudinea civică față de acest fenomen”, Vitalie Frecăuțeanu, coordonator de proiect la PNUD Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA