Mitropolia Moldovei nu poate să conviețuiască cu cea a Basarabiei. Mai mult, nu ar exista niciun motiv pentru care pe teritoriul țării noastre să existe două Biserici Ortodoxe. Este mesajul transmis de Mitropolia Moldovei după ce tot mai mulți preoți au aderat la Mitropolia Basarabiei.
”Nu există niciun motiv canonic pentru care, pe teritoriul Republicii Moldova, să existe două Biserici Ortodoxe. În aceste condiții, singurul motiv identificabil pentru tulburarea grozavă creată în această țară ortodoxă rămâne propaganda etnofiletistă. Nu putem, nici dacă am dori, să conviețuim cu o grupare paralelă Bisericii canonice, care invadează teritoriul canonic al acesteia, pentru că acest lucru nu ne este permis de către sfintele canoane invocate mai sus.Nu avem dreptul de a diviza teritoriul canonic al Republicii Moldova și de a accepta, încălcând canonul 8 de la sinodul I ecumenic, existența a două Biserici Ortodoxe pe teritoriul țării noastre”, se arată în textul publicat pe pagina Mitropoliei Modovei.
Autorii textului spun că au făcut o analiză juridică menită să arăte faptul că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este continuatoarea reală de drept a tuturor formelor de organizare bisericească existente în istorie în spațiul actualei Republici Moldova, iar nu structura paralelă creată în 1992, adică Mitropolia Basarabiei.
”Promovarea destructurării Bisericii Ortodoxe din Moldova pe motiv că Biserica Ortodoxă din Moldova trebuie neapărat să fie parte din Patriarhia Română, în virtutea unei conviețuiri canonice de două decenii în cadrul Patriarhiei Române, nu ține seama de realități bisericești din alte popoare, cum ar fi cel grec, de exemplu, unde atât grecii, cât și ciprioții, deși greci, trăiesc în Biserici diferite, fără a avea o problemă cu acest lucru, nici de dorința poporului din acest spațiu, provocând consecințe bisericești greu de calculat”, mai afirmă Mitropolia.
Am solicitat un comentariu din partea reprezentanților Mitropoliei Basarabiei, dar deocamdată nu am primit un răspuns.
Amintim că, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidat la București de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a calificat drept nevalabile sancțiunile aplicate de Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, clericilor care au trecut la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. Sinodul a decis aprobarea a 200 de posturi clericale și 30 neclericale, după ce unii clerici au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la cea a Basarabiei.
După această decizie, Mitropolitul Chișinăului Vladimir și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova i-au transmis o scrisoare Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în care îl cheamă la dialog.