Pentru a fi admiși la concursul „Pedagogul anului”, candidații vor trebui să atașeze la dosarul de participare o declarație pe propria răspundere privind lipsa sancțiunilor disciplinare. Această cerință face parte din noile modificări ale Regulamentului privind organizarea și desfășurarea Concursului republican „Pedagogul anului”, aprobate astăzi de Guvern.
Totodată, printre noile prevederi din Regulament se numără uniformizarea terminologiei utilizate, în conformitate cu prevederile Codului Educației și ale Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, aprobat anual de MEC, dar și excluderea cadrelor didactice din învățământul extrașcolar din concurs, având în vedere existența unei competiții dedicate acestora.
Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, decizia vine ca un răpuns la situația din anul precedent, când unul dintre premianți risca să rămână fără titlul obținut. Atunci, Valentina Moscalu, educatoare cu grad didactic superior din orașul Rîșcani, a ajuns în centrul unui scandal după ce a fost premiată cu titlul „Cel mai bun educator”, după ce în spațiul public au apărut reacții ale unui grup de părinți. Aceștia s-au arătat împotriva deciziei de a i se acorda acest titlu, afirmând că educatoarei i-ar fi fost „aplicate două sancțiuni de către autoritățile publice locale”.
Prin urmare, a fost constituită Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu. Membrii au audiat un grup de părinți, reprezentanți ai Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani și ai Sindicatului de ramură. Între timp, în adresa MEC a fost expediată Dispoziția primarului orașului Rîșcani cu privire la revocarea sancțiunii disciplinare aplicate anterior Valentinei Moscalu. În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate de către Comisia de examinare, nu s-a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu, iar MEC a comunicat că admiterea educatoarei în concursul republican a fost făcută în conformitate cu prevederile Regulamentului de concurs, cu respectarea tuturor criteriilor.
Astăzi, la ședința Guvernului, ministrul Educației, Dan Perciun, a subliniat că va fi introdusă noua prevedere pentru a asigura pe deplin integritatea desfășurării concursului și pentru a elimina orice dubii cu privire la corectitudinea selectării învingătorilor.
„Această modificare ne va ajuta să evităm astfel de situații pe viitor. Concursul „Pedagogul anului” va rămâne unul competitiv, menit să promoveze și să recompenseze anual cei mai dedicați profesori și educatori ca modele de integritate, performanță și excelență în educație”, a spus Dan Perciun.