Noi norme privind protecția lucrătorilor expuși radiațiilor. Regulamentul a fost aprobat de Guvern

Persoanele antrenate în domenii ce presupun utilizarea echipamentelor și tehnologiilor care emit lumină artificială intensă ar putea activa într-un mediu de lucru mai sigur și mai sănătos. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind cerințele minime de securitate și sănătate a lucrătorilor expuși la riscurile generate de acțiunea radiațiilor optice artificiale.

Noile prevederi vizează în special angajații din industria manufacturieră, sectorul medical,  industria IT, industria de divertisment și evenimente ( cum ar fi cinematografia, televiziunea, teatrul și evenimentele live), unde lucrătorii sunt expuși la aceste condiții perioade îndelungate.
Potrivit Ministerului Sănătății, la inițiativa căruia a fost elaborat Regulamentul, acest document are scopul de a elimina sau de a reduce la minimum nivelul de expunere a lucrătorilor la aceste radiații prin introducerea unor măsuri preventive.
Principalele prevederi ale proiectului sunt:
  • aprobarea normelor privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor pentru sănătatea și securitatea lor generate de expunerea la radiații optice artificiale la locul de muncă;
  • stabilirea riscurilor profesionale pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor cauzate de efectele nocive pentru ochi și piele urmare a expunerii la radiații optice artificiale;
  • fixarea valorilor-limită de expunere pentru radiațiile incoerente și cele laser referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de radiațiile optice artificiale.
Reprezentanții Ministerului Sănătății afirmă că noile modificări vor contribui la îmbunătățirea sănătății lucrătorilor.
În nota informativă a regulemantului se menționează că, în conformitate cu datele Organizației Mondiale a Sănătății, expunerea lucrătorilor la radiații optice artificiale cum ar fi radiațiile ultraviolete, radiațiile laser sau radiațiile incoerente în timpul activității lor, poate avea efecte adverse cronice asupra sănătății,  precum tulburări ale somnului, oboseală oculară, tulburări ale vederii.
Radiațiile optice artificiale pot afecta acuitatea vizuală și percepția culorilor, putând duce la deteriorarea vederii sau la apariția altor probleme oftalmologice cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul.
De asemenea, expunerea prelungită la lumina artificială poate avea impact negativ asupra sănătății mentale, provocând depresie, anxietate sau alte tulburări psihologice.
În aceklași timp, crește riscul afecțiunilor cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare sau cancerul.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA