”Varianta cea mai periculoasă și pentru România, și pentru Republica Moldova este finala Simion-Ponta. Vedem la amândoi un narativ al Rusiei și nu vedem fermă afirmare a direcției pro-occidentale”, declară într-un interviu la RFI, Nicușor Dan, aflat în aceste zile la Chișinău. Candidatul la prezidențialele din România crede totuși că interesul românilor din Republica Moldova este ca liderul de la Cotroceni să fie un pro-occidental și reformist, iar el se încadrează în această categorie, scrie rfi.fr.
”Cred că e evident pentru toată lumea că România trebuie să păstreze direcția pro-occidentală. Deci, cred că interesul românilor din R.Moldova ca președintele României să fie un pro-occidental. De asemenea, e interesul tuturor ca președintele României să fie un reformist care să facă din statul român un stat mult mai funcțional decât este în momentul acesta și un stat în care gradul de corupție să fie mai mic, pentru că în felul acesta România poate să își valorifice potențialul și uman, și geografic, și de economie și să devină un stat puternic, care să poată să ajute mult mai mult Republica Moldova”, declară la RFI candidatul la prezindențialele din luna mai din România.
Nicușor Dan, cotat cu șanse să ajungă în finala, alături de Simion, a fost întrebat dacă mizează pe electoratul Elenei Lasconi, votată masiv de românii din R.Moldova, în turul I al alegerilor prezidențiale din toamna trecută.
”Eu cred că românii din Republica Moldova sunt niște oameni informați, care cunosc foarte bine realitățile din România. Și ei vor un președinte pro-occidental și reformist. Eu cred că mă încadrez în categoria asta. Faptul că Eugen Tomac mă sprijină în numele Partidului Mișcarea Populară pe care îl conduce, faptul că alte forțe românești pro-occidentale mă sprijină, îmi dau speranțe că o să avem un vot suficient de bun aici”.
Dar există șanse să cadă la pace Nicușor Dan și Elena Lasconi?
”Nu există vreun diferend, numai că există opinia fiecăruia dintre noi că suntem potriviți pentru această poziție. În afară de asta, relatia este foarte, foarte buna între noi, între mine și USR. Pentru moment, decizia USR este să continue cu candidatura asta. Dacă cumva se răzgândesc, eu aș fi foarte fericit, dacă nu, vom rămâne prieteni”, precizează candidatul care vrea să ajungă la Palatul Cotroceni.
Referindu-se la recentele sondaje, dar și la faptul că sociologii nu exclud o finală Simion-Ponta, Nicușor Dan afirmă că ”în turul doi, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar până atunci, o să intre George Simion, candidatul izolaționist care a reușit să preia cumva electoratul lui Călin Georgescu din noiembrie. Și lupta pentru turul doi se dă între mine, Crin Antonescu și Victor Ponta. Într-adevăr, varianta cea mai periculoasă și pentru România, și pentru Republica Moldova este finala Simion Ponta. Vedem la amândoi un narativ al Rusiei și nu vedem fermă afirmarea direcției pro-occidentale”.
Aflat la Chișinău, l-am întrebat pe Nicușor Dan care ar fi primele probleme ale moldovenilor cu dublă cetățenie pe care le-ar soluționa, în calitate de șef de stat.
”Primele probleme sunt vama și procedurile pentru obținerea cetățeniei. Astea sunt problemele simple care țin, ca să o spunem foarte-foarte direct, de corupția din România, corelată cu grupuri de interese care controlează instituții Vama și Autoritatea pentru Cetățenie”.
”Eu am venit la Chișinău cu avionul, dar colegii care au venit cu mașina au stat destul de mult în vamă și este absolut stupid pentru că dacă vrei să dezvolți turismul, colaborarea, inclusiv economică, vama este ceva care se transformă în costuri suplimentare și deci impedimente pentru colaborare. Și e un cost mult prea mare pentru o corupție de care este absolut, să spun, minoră, în raport cu interesul comun pe care îl avem”, mai spune candidatul la scrutinul prezidențial din România, mai scrie sursa citată.
Duminică, Nicușor Dan a avut o întâlnire cu sute de persoane din mai multe localități din R.Moldova. Candidatul independent nu a avut însă întrevederi cu oficialii moldoveni.
”Am avut o întâlnire cu aproape 600 de persoane din Republica Moldova, care au venit special la întâlnirea cu noi, invitați de Eugen Tomac, oameni cu afilieri politice diverse și care sprijină această candidatură pentru că o consideră cea mai potrivită pentru România și pentru ei”.
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, este pentru a treia oară în R.Moldova. Despre Chișinău spune că ”e un oraș curat, înțeleg că e un oraș îngrijit în ceea ce privește aspectul. Înțeleg că există probleme. Am văzut și anumite dezvoltări imobiliare cam la limita densității. Mai mult de atât, nu pot să spun”, potrivit sursei.
Iar despre primarul Chișinăului, Ion Ceban, care și-a anunțat participarea la parlamentarele din toamnă din R.Moldova, alături de politicieni pro-ruși, într-un bloc electoral numit ”Alternativa”, Nicușor Dan spune că nu l-a întâlnit niciodată ”pe domnul Ceban”. ”Am întrebat și eu care e explicația ca un primar al unui oraș așa de mare față de țară să aibă o intenție de vot așa de mică la nivel național și răspunsul pe care l-am primit a fost că a schimbat de mult prea multe ori opinia politică pentru a avea încrederea oamenilor”, a punctat Nicușor Dan.