sursa:G4media

Nicu Popescu: Moldova a îndeplinit 94 la sută din măsurile prevăzute în cele 9 recomandări ale Comisiei Europene

Uniunea Europeană a constatat că Republica Moldova a îndeplinit integral 6 din 9 recomandări sau 94 la sută din măsurile preconizate pentru atingerea implementării integrale a acestora. Alte 3 recomandări sunt aproape îndeplinite. Totodată, Comisia Europeană a amenționat 3 măsuri-cheie care urmează a fi implementate.

Anunțul a fost făcut de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferinței de presă din 15 noiembrie, suținute în contextul recomandării Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

În discuțiile noastre cu Uniunea Europeană pentru etapa imediat următoare, pentru pregătirea țării noastre de lansarea negocierilor în procesul de aderare la UE, 3 măsuri cheie sunt menționate de CE. 1 – Asigurarea unui proces continuu și transparent și meritocratic în numirea membrilor care au trecut evaluarea, așa-numitul vetting, la Curtea Supremă de Justiție, în organele de autoguvernare judiciară și de procuratură, inclusiv prin procesul de numire a Procurorului General. 2- Alocarea resurselor necesare Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova. 3 – Măsuri adiționale cu privire la deoligarhizarea inclusiv prin intermediul unor reglementări relevante în ceea ce ține de plățile în numerar și fluxurile financiare”, a explicat șeful MAEIE.

Aceștia sunt următorii pași în baza cărora Republica Moldova urmează să finalizeze implementarea celor 9 recomandări.

Reamintim că la 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat demararea negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Raportul care include o analiză a evoluțiilor din Republica Moldova a fost prezentat de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Nicu Popescu, șeful diplomației Republicii Moldova, s-a aflat la Bruxeles pentru a primi acest raport direct de la responsabilii de aderarea la UE.

Astăzi, în cadrul conferinței de presă, în contextul realizărilor obținute de țara noastră, Nicu Popescu a făsut o prezentare retrospectivă a acțiunilor autorităților în procesul de integrare din momentul depunerii cererii de aderare la UE.

Cererea a fost depusă la 3 martie 2022. În iunie 2022, Republica Moldova a primit perspectiva de aderare la UE și statutul de țară candidat. În context, au fost resetate aranjamentele instituționale din cadrul sistemului administrativ și politic. De asemenea, a fost creată Comisia națională pentru Integrare Europeaană, lucrul fiind continuat în mod accelerat în cadrul Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană.

În primăvara anului 2023, Republica Moldova a trimis un raport de aproape 900 de pagini, în care a fost descris procesul de ajustare a legislației și a realităților din Republica Moldova. Ulterior acest raport a stat la baza evaluărilor Comisiei Europene.

În luna iunie 2023, Comisia Europeană a prezentat un raport verbal care a evaluat gradul de pregătire a Reublicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, în special focusându-se pe gradul de îndeplinire a celor 9 recomandări oferite Republicii Moldova.

Atunci Comisia Europeană a constatat că, la acea etapă, Republica Moldova finalizase 3 din 9 recomandări. Pe alte 3 recomandări Republica Moldova obținuse progrese bune, iar pe alte 3 s-a constatat existența unui anumit grad de progres. Într-un timp relativ scurt, din iunie până în octombrie, am reușit să finalizăm practic acele măsuri pe care ni le-am propus în procesul de pregătire a RM pentru negocierile de aderare. Drept rezultat, la 8 noiembrie, UE a constatat că Republica Moldova a îndeplinit integral 6 din 9 recomandări. Alte 3 recomandări sunt aproape îndeplinite”, a subliniat Nicu Popescu.

Decizia finală va fi luată în luna decembrie, la reuniunea Consiliului European.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media