Nereguli în proiectul imobiliar de la Durlești. Cu 15 apartamente mai mult decât prevedea autorizația

Noi informații despre blocul cuprins de flăcări la Durlești scot la iveală mai multe nereguli urbanistice și administrative. Potrivit viceprimarului orașului, Mihail Enachi, în timp ce proiectul prevedea 150 de apartamente, la Cadastru figurează 165 – cu 15 locuințe mai mult decât era permis inițial.

De asemenea, ancheta primăriei a scos la iveală faptul că mansarda blocului a fost construită ilegal, fără acte permisive, ceea ce ridică semne de întrebare privind modul în care imobilul a fost dat în exploatare.

”În urma verificărilor, noi am constatat că, potrivit proiectului, au fost construite 150 de apartamente, dar, de facto, la cadastru sunt înregistrate 165. Deci, cu 15 mai multe decât proiectul inițial. Am investigat toate actele care au stat la baza actelor permisive. Din cele analizate vă pot spune că mansarda a fost construită ilegal, fără documente. În rest, urmează să ancheta să investigheze cum a fost dat blocul în exploatare, dacă mai sunt și alte abateri, dacă ele sunt”, Mihail Enachi, viceprimarul orașului Durlești.

În 2015, beneficiarul construcției a solicitat autorizație pentru ridicarea blocului. Arhitecta-șefă a Primăriei Durlești, Angela Durleștean, a declarat că cererea a fost respinsă inițial din cauza riscurilor.

”Primăria Durlești a refuzat solicitarea, din motiv că în zonă se află linii de înaltă tensiune, cu capacitatea de 110 kW, precum și un râuleț. Dumnealui a atacat Primăria în instanța de judecată și a avut câștig de cauză. Primăria Durlești a eliberat acte permisive cu coordonarea „Premier Energy”, în anul 2017. Plus la asta, erau coordonări de la Departamentul de Pompieri și a fost eliberat proiectul de execuție, și el coordonat. În anul 2018, proprietarul a decis să mai construiască un nivel la etajul existent. Ca să înțelegeți, autorizația de construcție a fost eliberată cu regimul de înălțime demisol, parter și opt etaje. În 2019, este emisă încă o hotărâre de judecată, prin care instanța ne obligă să eliberăm autorizația pentru supraetajarea blocului existent încă cu un etaj.

– Putem spune că acest bloc a fost construit perfect legal?

– Da”, Angela Durleștean, Arhitecta-șefă a Primăriei Durlești,

Reprezentanții Inspectoratului Național de Stat pentru Supraveghere Tehnică spun că mansarda face în prezent obiectul unui control special, iar rezultatele acestuia vor fi făcute publice după finalizarea investigației.

”Până acum, inspectorii au mers în teritoriu. Atunci când vom avea mai multe detalii, inclusiv pe desfășurarea controlului de stat, vom publica informațiile inclusiv pe pagina noastră oficială”, Silvia Staci, reprezentant al Inspectoratului Național de Stat pentru Supraveghere Tehnică.

În paralel, IGSU a confirmat că lucrează pentru a stabili cauzele incendiului.

”Pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a cauzelor probabile de producere a incendiului, la fața locului lucrează Laboratorul experimental antiincendiar”, Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU.

Potrivit consilierului PAS în Consiliul Local Durlești, Oleg Popșoi, intervenția pompierilor a fost îngreunată din cauza amplasării blocului în apropierea liniilor de înaltă tensiune.

”A făcut grea intervenția pompierilor și anume din acest motiv incendiul de la un singur apartament s-a extins la o suprafață totală de 1500 de metri și au avut de suferit toți. Dacă pompierii aveau posibilitatea să intervină prompt, fără impedimente și se respectau normele antiincendiare, cred că tragedia nu era de o asemenea amploare”, Oleg Popșoi, consilier PAS în Consiliul Local Durlești.

Amintim că incendiul a cuprins întreaga mansardă a blocului, afectând 180 de apartamente. Dintre care 16 au fost distruse complet. Ancheta privind legalitatea construcției și responsabilitatea instituțiilor implicate este în desfășurare.

CITEȘTE ȘI Statul oferă 10.000 de lei fiecărei familii afectate de incendiul din Durlești pentru acoperirea cheltuielilor urgente

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA