Negocierile cu Ucraina pentru aderarea la UE vor începe la sfârșitul lunii iunie, anunță Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat la Conferința pentru redresarea Ucrainei, care are loc la Berlin, că negocierile de aderare cu Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană vor începe la sfârșitul acestei luni, Ucraina îndeplinind toate cerințele de reformă necesare pentru a putea deveni membră a blocului, relatează G4media.

Tot astăzi, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu va exista „nicio victorie militară” a Rusiei şi „nicio pace dictată” de preşedintele rus Vladimir Putin în războiul său împotriva Ucrainei, la o conferinţă internaţională la Berlin, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Agerpres.

„Promovarea acestei conştientizări este miza summitului de pace care va avea loc în weekend în Elveţia”, a spus liderul german.

„Împreună cu parteneri din toate regiunile lumii, ne vom face auzită vocea în mod clar: susţinem dreptul internaţional şi Carta ONU! Aceasta înseamnă că sprijinim Ucraina atacată – atât timp cât este necesar”, a continuat el.

Scholz le-a cerut aliaţilor occidentali să facă mai mult pentru a permite Ucrainei să se apere împotriva bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii sale vitale şi civile.

„Ceea ce armata ucraineană are nevoie cel mai mult astăzi sunt muniţii şi arme, în special pentru apărarea aeriană”, a spus el, amintind că Berlinul a decis recent să livreze un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot.

„Aş dori să le cer tuturor celor care se află astăzi aici să sprijine iniţiativa noastră de apărare aeriană ucraineană, cu tot ce este posibil”, a spus el.

După invazia rusă din februarie 2022, Germania şi-a abandonat poziţia tradiţional pacifistă şi a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina în termeni absoluţi, după Statele Unite.

Zelenski de asemenea participă la conferinţa internaţională pentru reconstrucţia Ucrainei, care reuneşte reprezentanţi ai guvernelor şi ai sectorului privat, între care zece prim-miniştri.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media