Sursa: reuters.com

NATO va organiza cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece. Vor fi mobilizați 90.000 de soldați

NATO lansează cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece, exersând modul în care trupele americane ar putea întări aliații europeni în țările învecinate Rusiei și pe flancul estic al alianței. Scopul acestor exerciții au loc în cazul unui eventual conflict cu un adversar „aproape egal”, informează Reuters.

Aproximativ 90.000 de soldați urmează să se alăture exercițiilor Steadfast Defender 2024, care se vor desfășura până în luna mai, a declarat joi comandantul suprem al alianței, Chris Cavoli.

Cavoli a mai declarat că exercițiile vor repeta executarea de către NATO a planurilor sale regionale, primele planuri de apărare pe care alianța le-a elaborat în ultimele decenii, detaliind modul în care ar răspunde la un atac rusesc.

,,Vor participa peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie”, a precizat NATO.

Însă, NATO nu a menționat numele Rusiei în anunțul său. Dar documentul său strategic de vârf identifică Rusia ca fiind cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor NATO.

Ultimele exerciții de o amploare similară au avut loc în anul 1988, în timpul Războiului Rece. Atunci au fost mobilizați 125.000 de participanți. Iar în anul 2018, alianța Nord-Atlantică a mobilizat 50.000 de participanți pentru un exercițiu similar, potrivit NATO.

Trupele care vor lua parte la exerciții, care vor implica simulări de aducere de personal în Europa, precum și exerciții la sol, vor proveni din țările NATO și din Suedia, care speră să se alăture alianței în curând. Aliații au semnat planurile regionale la summitul lor de la Vilnius din 2023, punând capăt unei perioade lungi în care NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece țările occidentale au purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și au avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media