Moscova a transformat parada de 9 mai într-un spectacol de propagandă militară. La 80 de ani de la victoria aliaților împotriva nazismului, președintele rus Vladimir Putin a folosit evenimentul pentru a-și glorifica războiul din Ucraina. El l-a comparat cu lupta sovietică din al Doilea Război Mondial. În timp ce poartă un război în Ucraina, în Piața Roșie, s-a defilat cu mii de soldați și rachete nucleare. Au fost mesaje amenințătoare și nostalgice pentru un trecut sovietic glorificat.
La paradă au participat liderii a peste 20 de state. Printre cei mai importanți, sunt cei ai Chinei, Braziliei și Venezuelei. Nu au ținut cont de invitația lui Putin președinții Azerbaidjanului și chiar premierul Indiei. În ciuda recomandării Comisiei Europene, la Moscova a mers premierul Slovaciei, Robert Fico.
La parada de la Moscova a fost prezent și Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Kremlinul nu a ezitat și în acest an să sublinieze că Occidentul nu ar fi în stare să doboare rachetele nucleare ale Rusiei.
Institutul britanic pentru Studiul Războiului a făcut o analiză în care a constatat că Kremlinul folosește din nou parada de 9 mai pentru a justifica în ochii rușilor războiul lung împotriva Ucrainei. Se menționează că propaganda rusă face astfel o paralelă între Germania nazistă și Ucraina.
Experții britanici, subliniază că prin asta Kremlinul promovează ideea că războiul Rusiei din Ucraina va rămâne în istorie ca o faptă de curaj la fel ca victoria armatei sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu este o coincidență că în discursul său, președintele rus Vladimir Putin a trasat indirect o paralelă dintre ambele războaie.
„Rusia va rămâne întotdeauna o barieră de netrecut în calea nazismului, rusofobiei și antisemitismului. Va lupta cu atrocitățile campionilor acestor idei destructive. Adevărul și dreptatea sunt de partea noastră. Întreaga țară, societate, oameni, susțin participanții la operațiunea militară specială. Ne mândrim cu curajul și determinarea lor”, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
În același timp, propaganda rusă încearcă să îndepărteze opinia publică de realitatea că războiul declanșat în Ucraina este, de fapt, tot un război de agresiune, similar celui pornit de Germania nazistă.
În acest sens, paradele cu tehnică militară, simbolistica sovietică nostalgică și sloganurile de tipul „putem repeta”, contribuie la promovarea războiului ca o stare de normalitate.
Pentru a face agresiunea și mai „legitimă”, Rusia își revendică în mod abuziv victoria în Marele Război și minimalizează contribuția colosală a aliaților.
”Vă felicit cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a spus ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov.
În ciuda promovării cultului războiului, o analiză realizată de jurnaliștii The Moscow Times, arată că Rusia oferă una dintre cele mai mici compensații pentru veteranii de război dintre țările CSI. Aceasta este de doar 80.000 de ruble, echivalentul a 16.800 de lei moldovenești, dublu mai puțin decât Republica Moldova și de 10 ori mai puțin decât Uzbekistanul sau Kazahstanul.
Majoritatea națiunilor europene inclusiv Ucraina, marchează pe 8 mai Ziua Victoriei în Europa. Pentru Europa Ziua Victoriei simbolizează revenirea libertății și victoria democrației. A marcat sfârșitul ocupației naziste, al agresiunii și al masacrului unei întregi generații, precum și oprirea ororilor Holocaustului.