Monumentul Reginei Maria a României a fost inaugurat în centrul Chișinăului

Monumentul Reginei Maria a fost inaugurat astăzi în centrul Capitalei, în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, locație care, în trecut, a fost sediul gimnaziului de fete ce purta numele Reginei. Evenimentul solemn a fost marcat de intonarea Imnului Republicii Moldova, a Imnului României, precum și a Imnului regal.

La dezvelirea statuii au participat personalități precum Iulian Rusanovschi, doctor în științe juridice, Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, și academicianul Grigore Tinică, managerul Spitalului de Boli Cardiovasculare din Iași.

Statuia, având o înălțime de peste 6 metri, o reprezintă pe Regina Maria în ziua încoronării de la Alba Iulia, având în mână Biblia creștină.

Sculptura a fost realizată din bronz de către artistul Veaceslav Jiglițchii, pe baza unui proiect semnat de arhitectul Mihai Andrieș.

Postamentul statuii este confecționat din piatră de Cosăuți, fiind realizat de meșterul Marin Lozan. Lucrarea artistică a fost atent supravegheată de o comisie internațională de sculptori, arhitecți și urbaniști pe parcursul anilor 2024-2025.

Fondurile necesare pentru ridicarea monumentului au fost colectate prin subscripție publică de către Asociația „Monumentum”. După dezvelirea statuii, a avut loc slujba de sfințire, oficiată de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, Episcopiei Basarabiei de Sud și Episcopiei Dacia Felix din Serbia.

Inițiativa construirii acestui monument datează din 1939, dar a fost readusă în atenție pe 27 martie 2018 de avocatul Iulian Rusanovschi, în contextul Centenarului Unirii Basarabiei cu România.

Astăzi, 27 martie 2025, se împlinesc 107 ani de la unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor – Unirea Basarabiei cu România. La 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu Regatul României, aceasta fiind prima provincie istorică care s-a alipit țării, care a deschis drumul Marii Uniri din 1918.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA