Moldovenii din Fâșia Gaza solicită ajutor. MAEIE, în discuții cu autoritățile din Israel și Egipt

Cetățenii moldoveni, aflați în Fâșia Gaza, vor putea fi evacuați către Cairo (Egipt), atunci când coridoarele vor fi aprobate, anunță MAEIE. Ulterior, aceștia vor putea ajunge în Republica Moldova.

Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care a avut o convorbire telefonică cu Ministrul de Externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Hassan Shoukry, referitoare la situația cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.

Oficialul străin a dat asigurări precum că se poartă negocieri cu toți cei implicați, și că atunci când circumstanțele o vor permite, reprezentantul consular al Republicii Moldova se va deplasa la Rafah pentru a ajuta cetățenii moldoveni să fie evacuați din Fâșia Gaza către Cairo, și ulterior spre Republica Moldova.

În acest sens, precum a menționat Nicu Popescu, diplomații țării noastre au furnizat autorităților egiptene lista cetățenilor moldoveni din Fâșie care au solicitat evacuarea.

„Atunci când coridoarele de evacuare vor fi aprobate, autoritățile egiptene vor permite intrarea cetățenilor noștri. Am fost asigurat că absența vizei nu va constitui o problemă în timpul tranzitului pe teritoriul egiptean”, a declarat Nicu Popescu.

Potrivit MAEIE, autoritățile au primit 50 de cereri de asistență și evacuare din partea cetățenilor noștri din Fâșia Gaza.

Punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza.

Echipele noastre diplomatice, în special Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel și Ambasada Republicii Moldova în Turcia, și prin cumul în Egipt, au conversații constante cu autoritățile țărilor de acreditare pentru a asista cetățenii care au nevoie de evacuare”, a comunicat șeful MAEIE.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media