Maia Sandu

Moldova va spori investițiile în domeniul apărării. Maia Sandu: „Trebuie să fim pregătiți”

În contextul evenimentelor care se petrec în lume la ora actuală, Republica Moldova va spori investițiile în vederea consolidării sectorului de apărare și securitate. Despre aceasta a anunțat președintele țării, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Trebuie să fim pregătiți și să alegem clar de care parte a lumii vrem să fim. Moldova trebuie să fie de partea celor care promovează pacea și respectul pentru hotarele recunoscute internațional. Moldova își poate proteja cetățenii doar fiind parte a lumii libere și în cooperare  cu lumea liberă”, a declarat Maia Sandu.

Creșterea investițiilor în domeniul apărării țării este una dintre cele 5 direcții ale Strategiei Securității Naționale, prezentate în cadrul ședinței.

Precum a explicat șefa statului, proiectul Strategiei Securității Naționale definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune pe care le vor urma autoritățile pentru a asigura și consolida securitatea națională.

Strategia de securitate se bazează pe 3 obiective esențiale:

  1. Protejarea și garantarea siguranței tuturor cetățenilor. 
  2. Crearea unui stat puternic și respectat. 
  3. Aderarea la Uniunea Europeană.

Îndeplinirea celor 3 obiective este o misiune comună – a instituțiilor statului împreună cu cetățenii. Strategia își propune să unească eforturile tuturor instituțiilor statului pentru ca ele să acționeze unitar în interesul național”, a menționat Maia Sandu.

Președintele a subliniat că, de când Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, Moldova este sub amenințare de destabilizare și „sub riscul real de a fi următoarea, dacă Ucraina cade”. 

Rusia nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa Republicii Moldova. Prin urmare trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitatea de rezistență la acțiunile de tip hibrid”, a mai spus Maia Sandu.

În context, șefa statului a prezentat 5 direcții ale Strategiei Securității Naționale, care vor servi drept puncte de reper în acțiunile ca urmează a fi întreprinse de autorități:

  • sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare și securitate.

Precum a explicat șefa statului, bugetul de securitate trebuie majorat, pentru că este o investiție necesară, care va aduce beneficii tuturor.

Pentru a descuraja agresiunea din exterior și pentru a-și asigura securitatea națională, Republica Moldova are nevoie de o armată modernă, echipată, bine pregătită și capabilă să opereze împreună cu partenerii externi. Neutralitatea nu înseamnă să stăm pasivi și neajutorați. Dimpotrivă, ne obligă să construim capacitatea de apărare, să dezvoltăm o armată performantă pe care să se bazeze și de care să se mândrească cetățenii. Vom întări și sectorul civil de securitate, așa încât instituțiile, care trebuie să ne protejezesă pună accent, înainte de toate, pe nevoile cetățenilor”, a declarat Maia Sandu.

  • progresarea graduală pe calea soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

La acest capitol, Maia Sandu a subliniat că trupele ruse trebuie să părăsească teritoriul suveran al Republicii Moldova. 

Vrem să extindem toate beneficiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și pentru cetățenii noștri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru”, a spus președintele.

  • dezvoltarea parteneriatelor de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii
  • intensificarea luptei de combatere a corupției și crearea unor instituții puternice care să aplice legea.
  • contribuția Republicii Moldova la securitatea regională și internațională.

Pe lângă pericolele despre care am vorbit mai devreme, Moldova trebuie să se pregătească și de multiple riscuri globale, cum ar fi schimbările climatice, pandemiile și dezastrele naturale, utilizarea tehnologiilor noi în scopuri dăunătoare. Trebuie să fim capabili să facem față tuturor acestor riscuri pentru a ne proteja cetățenii într-o lume în plină schimbare”, a conchis Maia Sandu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media