Moldova va denunța încă patru acorduri încheiate pe platforma CSI

Republica Moldova va denunța încă patru acorduri ce vizează domeniul energetic încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat la ședința Comisiei politică externă și integrare europeană din cadrul Parlamentului.

Astfel, se propune denunțarea Acordului cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, cel cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI și a documentului cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI.

Potrivit Ministerului Energiei, unele din aceste acorduri sunt irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova. Asta în contextul în care, din 2021, țara noastră se confruntă cu o criză energetică fără precedent, cauzată inclusiv de limitarea livrărilor de gaze naturale furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz”. Totodată, creșterea galopantă a prețurilor în regiune, la diferite tipuri de resurse energetice, este cauzată de conflictul inițiat de Federația Rusă, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media