Copii, drepturi

Moldova va avea o nouă lege privind drepturile copilului. Proiectul de hotărâre, aprobat de Guvern

Republica Moldova va avea o nouă lege privind drepturile copilului, racordată în totalitate la prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, inclusiv la cele trei protocoale adiționale ale acesteia. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvern.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, proiectul de lege definește principalele noțiuni din domeniul protecției copilului (copil, interesul superior al copilului, familie) și concretizează principiile conform cărora este asigurată respectarea drepturilor copiilor.

Totodată, proiectul include o prezentare mai extinsă a rolului statului în garantarea drepturilor copilului.

Documentul descrie deplin fiecare drept al copilului, în conformitate cu Convenția ONU și, de asemenea, conține articole noi, cum ar fi cele care vizează dreptul copilului la libertate de exprimare, opinie și participare.

La art. 15 (p.1 ) Dreptul la opinie, se stipulează că „Statul garantează copilului dreptul de a-și exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl privește. De opinia copilului se va ține cont, în mod obligatoriu, ținând cont de vârsta și gradul său de maturitate, dacă aceasta nu contravine intereselor lui”.

„Proiectul noii legi a fost consultat cu toate structurile teritoriale de asistență socială, care au asigurat participarea la procesul consultativ a circa 800 de copii plasați în servicii sociale, iar în raioanele Cantemir, Cimișlia și Ștefan Vodă, au fost convocate consiliile consultative ale copiilor, care și-au exprimat opinia supra proiectului”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media