Moldova trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică

Moldova trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. Astfel, ora trei va deveni ora patru, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din an. Schimbarea orei poate provoca oboseală, dificultăți de concentrare și tulburări de somn, spun specialiștii.

”În primul rând trebuie să atenționăm șoferii. Statiscile arată că în această perioadă crește numărul accidentelor rutiere. Șoferii sunt somnoroși, adorm, fac accidente. De asemenea, în această perioadă, crește numărul infarctelor și accidentelor vasculare cerebrale. Persoanele se stresează, dorm mai puțin, aici e foarte important să ne pregătim de această schimbare din timp”, a spus Adrian Lupușor, neurolog.

Medicul susține că unii se adaptează în câteva zile, iar alții au nevoie de trei – cinci săptămâni. Sunt, însă și persoane care se adaptează foarte ușor.

”Să începem să ne trezim mai devreme, câte puțin, cu 10 minute mai devreme, în fiecare zi, timp de o săptămână și să ne culcăm mai devreme cu 10-15 minute în fiecare zi. Cel mai mult suferă oamenii în vârstă și cu boli cronice, fiindcă orice modificare a ritmului circadian presupune o readaptare”. 

”Pentru a crește sațietatatea și starea de bine, ar fi bine micul dejun să fie complet, cu grăsimi vegetale și surse de carbohidrați. Gustările sau fructele să fie parte din regimul zilei, obligator. Legumele să fie obligatorie ca startul meselor”, spune Veronica Cernelevca, endocrinolog.

Oamenii spun că procesul de adaptare le dă bătăi de cap.

”Simt că mai bine să nu fie schimbările acestea”.

”Eu sunt categoric împotrivă. Mă deranjează când se schimbă ora, se schimbă parcă timpul. Anume în perioada asta când se înnoptează, asta mă deranjează”.

”Cel mai bine să fie fără schimbări, organismul nu reușește să se obișnuiască, nu reușești să te schimbi și după iarăși din nou. Dimineața nu te poți scula, seara nu te poți culca. E greu, foarte greu mă acomodez la schimbările astea”.

”Noi suntem pensionari, nu observăm asta. Nouă nu ne pasă. Cu ce o să mă încurce o oră”.

Psihologul Tatiana Grecu explcă acest fenomen prin accelerarea ritmului de viață.

”Psihicul nostru și corpul nostru are nevoie să se obișnuiasă că eu trec în alt timp, unde eu ar trebui să mă accelerez. Până acum au fost niște procese mai încetinite, acum trebuie să accelerez. Resursele corpului, practic, sunt minime, s-au consumat, depozitele pe care le-am avut de vitamine, minerale. Este foarte binevenit acum să intensificăm același sport, suplimente alimentare, care să ne ridice nivelul de energie și să ne introducă în perioada care urmează să vină”.

Acum cinci ani, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, însă Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat propunerea.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA