Moldova speră să adere până în anul 2028 la piața energetică a Uniunii Europene. Acest lucru se poate întâmpla până la integrarea țării în blocul comunitar. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în urma unei întrevederi cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson.
”Intrăm într-o etapă în care dialogul nostru cu UE va fi și mai intensiv, viteza cu care va trebui să ne mișcăm va fi și mai mare, pentru ca în orizontul de timp 2027-2028, atunci când finalizăm și interconexiunile energetice cu România, să putem să integrăm piața Republicii Moldova în piața energetică a Uniunii Europene. Putem fi parte a pieței UE înainte de a deveni membri ai UE. Acest lucru va veni cu beneficii pentru cetățenii noștri. În primul rând e vroba de prețul la energie datorită investițiilor în eficiența energetică”, a declarat Victor Parlicov.
Comisarul european a menționat că țara noastră a reușit să facă pași importanți în reforma sectorului energetic.
”Vreau să reconfirm suportul nostru în domeniul energetic”, a spus Kadri Simson.
Oficialul a menționat că acum se muncește pentru a ajuta Moldova să facă față manipulărilor Rusiei în ce privește sectorul gazelor.
”Sarcina noastră este să asigurăm rute alternative de aprovizionare pentru electricitate și gaze, să asigurăm conexiunile care vor face Moldova mai rezilientă în fața eventualelor încercări de a manipula din partea Rusiei”, a mai spus Kadri Simson.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Energiei, Comisia Europeană și-a reiterat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în continuarea reformelor din sectorul energetic și în dezvoltarea infrastructurii sale energetice, inclusiv prin solicitarea de a aloca până la 10 milioane de euro Fondului pentru Eficiență Energetică Rezidențială în primul an de funcționare a acestuia și alte 3 milioane de euro pentru asistență tehnică Centrului Național pentru Energie Durabilă.
Totodată, Comisia Europeană va sprijini Republica Moldova să ajungă la emisii „net-zero” până în 2050 prin extinderea procesului de electrificare, precum și eficientizarea sectorului energetic prin digitalizarea infrastructurii critice, optimizarea proceselor și valorificarea eficienței energetice, promovarea utilizării tehnologiilor verzi (stocare în baterii, pompe de căldură, contoare inteligente, utilizarea sporită a vehiculelor electrice etc.) și atragerea de finanțare în acest sector.