Moldova și UE intenționează să semneze săptămâna viitoare un acord de securitate

Republica Moldova și UE intenționează să semneze săptămâna viitoare un acord de securitate, sporind cooperarea în sfera apărării, amenințărilor cibernetice și interferențelor externe la „niveluri fără precedent”. Despre asta a scris inițial Financial Times, care a prezentat  în exclusivitate o propunere a Uniunii Europene. Ulterior, Ministerul de Externe a confirmat informația.

 

Potrivit propunerii Uniunii Europene, consultată de FT , „Moldova ar urma să-și sporească partajarea informațiilor, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului”.

În timp ce Constituția Moldovei exclude apartenența la NATO din cauza unei clauze de neutralitate, pactul ar „constitui cel mai profund pas formal de a lega apărarea națională de partenerii occidentali”, scrie FT.

De asemenea, Moldova ar urma să fie integrată în inițiativele legate de industria europeană de apărare și misiunile de apărare ale UE, potrivit propunerii. Parteneriatul va căuta, de asemenea, să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.

Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului.

Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și se intenționează să fie semnată oficial săptămâna viitoare, au declarat oficialii citați de Financial Times.

Ministerul de Externe de la Chișinău a publicat un comentariu pe marginea subiectului. MAE menționează că majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ”va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE”.

”În esență Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor”, se arată în mesajul MAE.

Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional ci va fi bazat pe angajamente politice.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media