Moldova primește prima tranșă de 270 de milioane de euro, prefinanțare din pachetul UE de 1,9 miliarde

Moldova primește prima tranșă de 270 de milioane de euro, prefinanțare din pachetul UE de 1,9 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut după summitul Moldova-UE, de către liderii de la Bruxelles, veniți la Chișinău. Un alt anunț important este că, de anul viitor, Moldova va deveni parte din zona UE- Roaming ca acasă. Acest lucru va permite cetățenilor noștri care se află peste hotare să poată vorbi la telefon fără restricții tarifare.

”Astăzi pot să anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere.Voi ați prezentat rezultate reformelor și noi livrăm rezultatele promise din partea noastră, să investim, să sprijinim. Acest lucru va aduce beneficii concrete pentru cetățenii Republicii Moldova”, a precizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au apreciat eforturile făcute de Chișinău în procesul de aderare. Iar președinta Maia Sandu a subliniat că organizarea summitului în Chișinău demonstrează faptul că aderarea țării noastre la UE deja se întâmplă.

”Moldovenii au decis printr-o manieră democratică că viitorul aparține în Uniunea Europeană. UE se află aici pentru a sprijini Moldova în fiecare pas în acest parcurs. Evaluarea comisiei este foarte clară, progresul obținut este unul remarcabil. Liderii UE au recunoscut acest lucru în manieră unanimă săptămâna trecută. În cadrul ședinței de astăzi am căzut de acord să continuăm procesul de aderare al Republicii Moldova în UE,” a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa.

La rândul ei, președinta Maia Sandu a declarat că sprijinul și deschiderea față de Republica Moldova sunt mai ferme ca niciodată.

”Pentru prima dată, suntem priviți ca parte firească a familiei europene. Astăzi am vorbit despre cum și când vom adera. Nu mai vorbim despre dacă. Acest lucru a fost posibil nu pentru că așa ne-a fost norocul. Ci datorită voinței politice fără precedent și la Chișinău, și la Bruxelles, dar și muncii de zi cu zi a sute de oameni. Moldovenii au bătut la porțile UE, iar Uniunea Europeană le-a deschis”, a declarat președinta Maia Sandu.

Este pentru prima dată când țara noastră este vizitată, în același timp, de doi oficiali ai Uniunii Europene de un rang atât de înalt. Summitul organizat este un moment-cheie, care marchează o aprofundare fără precedent a relațiilor dintre Uniunea Europeană și țara noastră.

Amintim că, pe 19 februarie, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European au ajuns la un acord privind Facilitatea de Creștere pentru Republica Moldova. Din cele 1,9 miliarde de euro, 520 de milioane for fi acordate sub formă de granturi, restul sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă. Planul prevede investiții în creșe, grădinițe, spitale, modernizarea școlilor, infrastructură rutieră și poduri peste Prut, alături de reforme structurale, care vor consolida instituțiile statului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA