Moldova, pregătită pentru recensământ. BNS a primit o donație de 3 mii de tablete

 3000 de tablete în valoare de 800.000 au fost donate Biroului Național de Statistică pentru desfășurarea recensământui populației și al locuințelor din acest an. Donația a fost oferită în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

 

”Uniunea Europeană este hotărâtă să sprijine eforturile de consolidare a capacităților Republicii Moldova. Suntem conștienți de importanța unor statistici de înaltă calitate pentru creșterea economică, progresul social și buna guvernare. Tabletele electronice pe care le înmânăm astăzi, vor îndeplini un rol crucial în digitalizarea BNS. Aceste echipamente vor permite modernizarea accesului de colectare și de a analiza datele”, a spus ambasadorul UE în Moldova.

Datorită noilor echipamente, colectarea datelor va fi mai rapidă, afirmă reprezentanta Fondului pentru Națiunilor Unite pentru Populație, Natalia Plugaru.

”Progresul Republicii Moldova pe toate capitolele de negociere cu Uniunea Europeană va putea fi măsurată doar în baza unor date statistice care sunt fiabile, care sunt calitative, și nu în ultimul rând, care sunt comparabile cu datele produse și colectate de către țările membre ale Uiunii Europene”.

Biroul Național de Statistică urmează să angajeze recenzori în toată țara, care vor fi împlicați în procesul de colectare a datelor.

”Instruirea recenzorului este una din elementele cheie care asigură calitatea de recensământ, vor fi peste 4000 de recenzori care vor fi identificați și instruiți, vor participa mai mulți candidați la instruire dar din cei candidați vor trece testul în mod corespunzător, vor fi selectați cei mai buni”, spune Oleg Cara, directorul BNS.

Responsabilii din cadrul Biroului Național de Statistică spun că cetățenii sunt obligați prin lege să răspundă la întrebări în cadrul recensământului.

”Recenzorul va vizita gospodăria de multiple ori dacă persoana nu a fost găsită acasă. Cel puțin de cinci ori. Cinci vizite vor avea loc la domiciliu, vor fi făcute neapărat în cazul în care, dacă persoana va fi găsită, vor fi lăsate datele de contact ale recenzorului pentru a facilita comunicarea. Amenzile vor fi aplicate în cazuri excepționale când nici o modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu răspuns”, mai spune Oleg Cara.

După finalizarea recensământului, tabletele vor fi transmise Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale.
Recensământul populației și al locuințelor va începe în data de 8 aprilie și va dura trei luni. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocați 244 de milioane de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media