VIDEO Moldova nu are capacitatea să doboare rachete sau drone. RECEAN: E nevoie de investiții de miliarde

Moldova nu are capacitatea să doboare rachete sau drone și le poate detecta doar pe câteve dintre ele. Asta spune premierul Dorin Recean, după ce, weekendul trecut, fragmente dintr-o dronă rusească au căzut lângă Etulia. Statul are nevoie de investiții de miliarde de euro pentru a putea proteja spațiul aerian, mai spune premierul.

”În prezent putem vedea o anumită categorie de rachete și drone. Trebuie să extindem acoperirea cu mijloacele de detectare, mă refer la radare, după care vom putea trece la urmatoarea etapă a sistemului de apărare antiaeriană. Moldova nu are capacitaea să doboare aceste rachete sau drone. Putem să vedem obiectele de la o altitudine de 2 mii de metri în sus”.

Dorin Recean spune că Moldova nu are resursele necesare pentru a achiziționa sisteme antirachetă.

”Avem nevoie de o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil din resursele noastre”, mai spune Recean.

Fragmente de dronă de tip „Shahed” au fost depistate duminică, 11 februarie, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești. Fragmentele de dronă conțineau 50 de kilograme de substanță explozivă. Potrivit experților, cele 50 de kg de explozibil care erau în drona căzută lângă Etulia ar fi putut provoca distrugerea unei case, avarierea mai multor construcții, sau a unui bloc de locuit.

Incidentul a fost comentat miercuri de secretarul general NATO Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii ministeriale a alianței la Bruxelles.

”Acest lucru demonstrează că războiul din Ucraina este unul periculos, demonstrează comportamentul rechibzuit al Rusiei. Bineînțeles, îi respectăm neutralitatea. Moldova nu vorbește despre calitatea sa de membru al NATO, dar noi salutăm foarte mult consolidarea parteneriatului cu această țară”, le-a spus Stoltenberg jurnaliștilor.

Ministerul Apărării a cumpărat din Franța un sistem de apărare aeriană. Acesta a ajuns în țară în luna decembrie.

Atunci, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că sistemul fabricat și livrat de compania franceză Thales este „vital” pentru apărarea antiaeriană a Moldovei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA