Moldova, în topul țărilor europene cu cele mai multe persoane închise

Republica Moldova se află pe locul patru în Europa după rata de încarcerare, cu 235 de deținuți la 100.000 de locuitori. Cifra este de peste două ori mai mare decât media europeană, care, potrivit celui mai recent raport al Consiliului Europei, este de 103,2 deținuți la 100.000 de locuitori.

Datele reflectă situația din luna ianuarie 2023 și acoperă 48 de administrații penitenciare din 46 de țări europene. Rata de încarcerare din Moldova este depășită doar de Turcia (408), Azerbaidjan (264) și Georgia (256).

În contrast, cele mai mici rate de încarcerare au fost înregistrate în Islanda (37), Finlanda (50), și Slovenia (56). Aici, sistemele judiciare sunt orientate mai mult spre măsuri alternative la detenție.

Raportul arată că fenomenul suprapopulării penitenciarelor este în creștere în Europa. În 15 administrații penitenciare, inclusiv în Moldova, densitatea populației carcerale depășește pragul considerat critic. Adică peste 100 deținuți la 100 de locuri. Suprapopularea afectează direct condițiile de detenție și accesul la servicii medicale, educație sau reintegrare socială.

Raportul notează că majoritatea celor încarcerați în Moldova sunt condamnați pentru furt, violență și infracțiuni legate de droguri. De asemenea, durata medie a pedepsei privative de libertate în Moldova este de 4 ani. Asta în timp ce media europeană este de 2 ani și 7 luni.

Potrivit experților Consiliului Europei, statele cu rate ridicate de încarcerare se confruntă adesea cu un sistem judiciar supraaglomerat și un nivel redus de utilizare a pedepselor alternative.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA