știri.md

Moldova exportă tot mai multe cireșe. În ultimii 10 ani, volumul exporturilor a crescut de 11 ori

Moldova exportă tot mai multe cireșe. În ultimii 10 ani, volumul exporturilor de cireșe moldovenești a crescut de 11 ori, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui Ioniță, cireșele se situează acum pe locul 5 în ceea ce privește volumul exporturilor de fructe, reprezentând 8,2% din totalul exporturilor de fructe. De asemenea, numărul țărilor în care sunt exportate cireșe moldovenești a crescut de la 2 la 14, iar printre acestea se numără atât țări europene, cât și din CSI.

”Cireșele au cunoscut cea mai spectaculoasă creșterea din tot ce știm noi istoria Moldovei. Dacă în anul 2016 noi am exportat cireșele de 1,9 mln de dolari, după aceasta am fost între 4 și 6 mln de dolari, dar 2022-2023 au fost niște ani fără precedent. Uitați și Dumneavostră 22 de mln de dolari aproape exportul de cireșe sau de 11 ori mai mult decât în 2016. Avem o creștere pur și simplu spectaculoasă”, Veaceslav Ioniță, expert economic.

Ioniță susține că, creșterea exporturilor de cireșe se datorează în primul rând extinderii numărului de țări în care Moldova exportă acest fruct.

”În 2016-2017 noi exportam cireșe numai în 2 țări – Rusia și Belarusi. În 2023 avem un record absolut – 14 țări. Nu-i ca la struguri, nu-i ca la alte produse, dar 14 țări, nu uităm, că este un produs perisabil, dar oricum, dacă observați, tehnologic noi deja putem rezolva problemele”, Veaceslav Ioniță, expert economic.

Ioniță a mai subliniat că nu doar numărul de țări s-a schimbat, dar și distribuția în sine a exporturilor. Deși volumul exporturilor către Federația Rusă și Belarus rămâne în continuare ridicat – 33,2%, și respectiv 14,3%, restul de 50% revine Uniunii Europene, de exemplu în România Moldova exportă 15,1% din totalul de cireșe.

Ministerul Agriculturii susține că pentru ași exporta marfa pe piața din UE, fermierii vor trebui să respecte standardele europene.

”Produs să fie uniform, să aibă aceeași culoare uniformizată, un diametru uniformizat, iată din cauza asta. Asemenea producții poate fi cultivate doar în plantații care sunt cu sisteme de iregare, cu sistem de protecție contra ploilor și a grindenei, cu sisteme antiîngheț, cu sisteme anti-solare”, Grigore Baltag, Șef Direcția politici în sectorul vegetal al Ministerului Agriculturii.

Adrain Cavcaliuc este un fermier care cultivă cireșe în satul Vadul Rașcov, raionul Șoldănești. În total, acesta are 55 de hectare de livezi de cireși, iar produsul său a reușit să intre pe piața europeană, le-a spus Cavcaliuc jurnaliștilor de la NordNews.

”Cireșe sunt exportate pe piețele de desfacere unde este solicitare. Piețele CSI sau piețele UE. Cireșe exportăm în Italia, Spania, Polonia, Germania, piața tradițională Rusă, România, Belarus. Adică unde este solicitarea acolo exportăm”, Adrian Cavcaliuc, fermier.

Cavcaliuc a explicat că a reușit să intre pe piața europeană și să creeze o afacere profitabilă datorită tehnologiilor moderne.

”Iregare este monitorizată de la distanță, programată, pornită, umeditatea în solul vedem iarăși la distanță, stații meteo, avem 2 stații meteo în livadă, ce ne permită să vedem pricipitațiile, timpul care ne așteaptă, bolile, să facem o prognoza de boli și încercăm a preveni. Tehnologiile de creșterea livezii, este o livadă de tip super intensiv”, Adrian Cavcaliuc, fermier.

În total, în 2023, fermierii moldoveni au exportat 14,7 mii tone de cireșe, la un preț mediu de 27 de lei per kg.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA