Moldova a primit un împrumut de 50 de milioane de euro din partea Comisiei Europene

Republica Moldova a primit un împrumut de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară oferită de Comisia Europeană. Până la sfârșitul lunii urmează să fie deblocate alte 22,5 milioane de euro sub formă de grant.

Într-un comunicat al Comisiei Europene se menționează că se oferă sprijin suplimentar, pe motiv că economia țării noastre a fost puternic lovită de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia și se confruntă în continuare cu provocări legate de securitatea energetică.

”Acesta va ajuta țara să-și acopere o parte din nevoile suplimentare de finanțare în 2023, să-și asigure stabilitatea macroeconomică și să planifice reforme ulterioare, în legătură cu programul în derulare al Fondului Monetar Internațional în favoarea Moldovei. De asemenea, va ajuta Moldova să progreseze pe traiectoria sa europeană”, se arată în comunicat.

 

Sprijinul vine după ce Comisia Europeană a constatat că Republica Moldova a respectat angajamentele convenite cu UE. Țara noastră a înregistrat progrese în ceea ce privește îmbunătățirea securității energetice prin adoptarea unui plan de acțiune concret pentru iarna care vine, se menționează în comunicatul Comisiei Europene.

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova se ridică la 295 de milioane de euro, din care din care 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 75 de milioane de euro sub formă de granturi.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media