sursa:gov.md

Moldova a devenit a doua casă pentru sute de ucraineni care au fugit din calea războiului

Sute de ucraineni care au fugit din calea războiului susțin că Republica Moldova le-a devenit a doua casă. Oamenii și-au refăcut viața și s-au integrat în societatea moldovenească. În timp ce unii ucraineni sunt nostalgici și visează la ziua în care vor reveni pe meleagurile natale, alții au decis să-și clădească viitorul în Moldova. Unii dintre refugiați și-au găsit un loc de muncă, alții au câștigat granturi oferite de organizații internaționale și și-au lansat propriile afaceri.

 

”Pe parcursul lunii decembrie, peste 170 de angajatori au fost disponibili să angajeze cetățeni din Ucraina, declarând peste 1300 de locuri vacante. Ei reușesc să se încadreze cu succes la locurile de muncă cum ar fi operatori de introducere date, în domeniul vânzărilor sau în profesii cum ar fi vânzători, chelneri, este mult mai ușor să se angajeze în aceste domenii”, spune Natalia Fricațel, reprezentantă DGOFM.

Înainte de război, Elena a condus departamentul financiar al unei companii din Harkov. Când a ajuns în Republica Moldova, ucraineanca a trimis CV-ul într-o companie din Chișinău. Spre surprinderea ei, prima încercare s-a soldat cu succes. Elena a fost invitată la un interviu de angajare și a ocupat funcția de asistent, după care i s-a propus cea de analist.

”Mi-a fost suficientă experiența obținută în Ucraina, ca să mă apuc de treabă.  Am trecut de proba interviului și am ajuns să lucrez aici, n-am cercetat piața muncii, nu a fost un proces lung. Am o echipă bună, mărinimoasă, toți mă ajută, îmi explică. Încerc să le împărtășesc și din experiența mea”. 

Elena spune că vede oportunități mari de dezvoltare în Republica Moldova și îi îndeamnă pe concetățenii săi să aplice pentru diferite posturi și să încerce să se integreze. Ucraineancă ne-a mărturisit că îi plac tradițiile și cultura moldovenească, iar acomodarea nu i-a luat mult timp.

”Cred că merită de încercat să ieșim din zona de confort, să ne dezvoltăm în această țară. Am învățat să dansez hora, poate încă nu-mi reușește perfect, dar am tot timpul înainte”.

Anna Melnic și-a găsit liniștea și vocația în țara noastră, după ce a fugit dintr-o zonă fierbinte din regiunea Zaporojie. Fosta ingineră de aviație și-a căutat un loc de muncă și a decis să se reprofileze, angajându-se într-o florărie din Capitală. Pasiunea pentru aranjamenteLE florale a motivat-o să-și lanseze propria afacere.

”Am devenit floristă atunci când m-am mutat în Moldova. Este vocația mea, e pentru suflet. Nu aveam timp să mă gândesc, trebuia să acționez. Majoritatea clienților sunt ucraineni, ei vin și se bucură că ne-am deschis și că oferim servicii de calitate”.

Anna este convinsă că e imposibil să rămâi șomer în țara noastră. Femeia a observat interesul angajatorilor moldoveni față de specialiștii ucraineni, iar necunoașterea limbii de stat nu este un impediment pentru cei care vor să muncească.

”Comparativ cu Ucraina, în Moldova e mai ușor să-ți găsești un loc de muncă, mai ales, în cazul în care ești un specialist bun, sunt mai multe oferte, specialiștii sunt apreciați și întrebați. Soțului meu i-a luat două zile să-și găsească un job. Am văzut perspective în această țară și am înțeles că putem rămâne aici”.

Olena se află în Moldova din prima zi de război. Ucraineanca a vândut tot ce a avut în orașul natal, și-a luat copiii, părinții și a început totul de la 0, la Chișinău. Ea duce un mod de viață activ, are trei locuri de muncă și reușește să se implice și în activități de voluntariat.

”Am deschis Misiunea Internațională pentru Ajutorul Ucrainenilor. Sunt implicată în activitățile unei Organizații Internaționale pentru Femei și lucrez ca traducător la Moldova 1, creăm conținut pentru cetățenii ucraineni. Oamenii vor să vadă că ucrainenii se implică, nu doar se plâng. Nu putem continuă să umblăm cu mâna întinsă. Simt că vreau să înapoiez tot ce am primit, pentru că atâta dragoste și susținere de la oameni străini n-am primit niciodată. Am venit cu o pereche de pantaloni, cu o cămașă și cu un copil în cărucior, nu mi-a fost ușor, însă oamenii au fost foarte buni cu mine”.

De la începutul războiului din Ucraina, 1298 de refugiați din Ucraina, dintre care 900 femei și 398 bărbați, au reușit să se încadreze în câmpul muncii în Republica Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (994), UTA Găgăuzia (52), Bălți (61).

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media