Schimbările climatice și un muson prelungit în Bangladesh au oferit condiții ideale de reproducere pentru țânțarul care răspândește febra Dengue. Țara se confruntă cu cel mai grav focar.
Numărul morților din focarul din Bangladesh, anul acesta, este de 1.476 la 12 noiembrie, cu 291.832 infectați, au arătat datele oficiale. Spitalele s-au luptat să facă față numărului în creștere de pacienți din țara dens populată din Asia de Sud. Numărul morților din acest an a fost de peste cinci ori mai mare decât cel din 2022, când Bangladesh a înregistrat 281 de decese cauzate de Dengue și cel mai mortal de când autoritățile au început să le urmărească în 2000, scrie Digi24
Kabirul Bashar, entomolog și profesor de zoologie la Universitatea Jahangirnagar din Bangladesh, și-a petrecut o mare parte din carieră studiind țânțarii și a spus că nu a văzut niciodată un focar atât de grav în cei 25 de ani de cercetare.
Febra Dengue este comună în Asia de Sud în timpul sezonului musonic, ce ține din iunie până în septembrie, deoarece țânțarul Aedes aegypti, care răspândește boala, prosperă când este multă apă. Acest tip de țânțar se hrănește în timpul zilei, provocând febra Dengue, cunoscută și sub denumirea de „febră osoasă” din cauza durerilor severe de mușchi și articulații pe care le provoacă, transmite Digi24
Este primul an în care au fost raportate cazuri de dengue în toate cele 64 de districte ale țării, a căror populație totală este de aproximativ 170 de milioane. Bashar a spus că supravegherea vectorilor – o examinare atentă a modului în care boala se răspândește – este acum necesară pe tot parcursul anului în Bangladesh.