Învățământul artistic va fi integrat în sistemul general de educație. Se întâmplă după ce Parlamentul a adoptat, astăzi, o serie de modificări la Codul educației.
Acest lucru înseamnă că în Codul educației se introduc trei noțiuni noi:
- învățământ artistic
- învățământ artistic specializat
- învățământ artistic complementar.
Articolul care vizează tipurile instituțiilor de învățământ se completează cu un tip nou, și anume instituție de învățământ artistic complementar, care include școlile de arte – muzică, teatru, arte plastice, dans etc.
În aceste instituții se vor preda doar discipline de profil artă, învățământul fiind organizat sub forma lecțiilor teoretice și practice specifice profilului, predate în grup sau individual.
Învățământul artistic specializat se va desfășura în instituții de învățământ secundar vocațional de arte, în colegii, centre de excelență și în instituții de învățământ superior.
În prezent, în țara noastră sunt 138 de școli de muzică, artă și artă plastică cu 19.850 de locuri de instruire și circa 2300 de cadre didactice. Învățământul artistic este benevol, iar admiterea se face în bază de concurs.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de către deputații PAS, Marcela Nistor și Vitali Gavrouc, în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării și experți notorii din domeniul educației.