Miopia afectează aproximativ o treime din totalul copiilor şi adolescenţilor la nivel global, iar incidenţa acestei tulburări ar putea depăşi 740 de milioane de cazuri în lumea întreagă până în 2050, potrivit unui studiu realizat de cercetători din cadrul Facultăţii de Sănătate Publică a Universităţii Sun Yat-Sen din China şi publicat în cel mai recent număr al British Journal of Ophthalmology, scrie Hotnews.ro.
Studiul, care a analizat 276 de cercetări asupra a peste 5 milioane de copii și adolescenți din 50 de țări de pe toate cele șase continente, a constatat o creștere treptată a ratei de miopie. Aceasta a crescut de la aproximativ 24% în 1990 la peste 35% în 2023. De asemenea, se estimează că această prevalență va continua să crească, depășind 36% în 2040 și 39% până în 2050.
Studiul leagă această tendință de reducerea timpului petrecut în aer liber și de creșterea expunerii la ecrane. Cercetătorii au constatat, de asemenea, o incidență mai mare a miopiei în anumite grupuri, inclusiv la femei, adolescenți, elevi de liceu și locuitori din Asia de Est și zone urbane.
Diferențele de prevalență între sexe sunt atribuite faptului că fetele trec prin etapele de creștere și dezvoltare mai devreme decât băieții, inclusiv pubertatea, care survine mai rapid la fete.
Conform studiului, în țările cu date disponibile, Japonia are cea mai mare rată a miopiei, aproximativ 85%, în timp ce Paraguay înregistrează cea mai mică rată, de doar 0,84%.