Facebook/Cornelia Cozonac

Ministrul Mediului contrazice Primăria: ”Copacul prăbușit ieri era uscat de mult timp”

Ministerul Mediului s-a autosesizat după ce un copac s-a prăbușit în proximitatea unei mame cu cărucior. Cazul s-a produs marți seara, iar din fericire nu au fost victime. Ministrul Sergiu Lazarencu anunță că i-a convocat la prima oră pe directorul Agenției de Mediu, Institutul de Cercetare și Amenajare Silvică și Agenția Moldsilva. Responsabilii afirmă că ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din cadrul Primăriei Chișinău putea defrișa copacul și fără o autorizație prealabilă, dacă constata că acesta prezintă un pericol.

„Țin să menționez că, copacii care reprezintă pericol iminent pentru sănătatea și securitatea publică pot fi defrișați imediat. Mai simplu spus, Î.M. ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” sau oricare altă primărie care identifică un copac ce ar putea cauza o tragedie, poate începe lucrările de defrișare instant, apoi în până la sfârșitul zilei să informeze Agenția de Mediu despre lucrările efectuate”.

Primăria anunța ieri că incidentul s-a produs din cauza intemperiilor din ultima perioadă.

„În ultima perioadă, ținând cont că au fost mai multe intemperii: ploi însoțite de vânturi, dar și mai multe săptămâni când au fost înregistrate temperaturi foarte înalte, mai mulți copaci au fost afectați. Din acest considerent sunt inițiate măsuri de curățare a arborilor în toate sectoarele Capitalei, aliniamentele stradale, curți, parcuri, alei și alte zone verzi. Se propun a fi implementate și alte măsuri de intensificare a intervențiilor. Mulți dintre copaci sunt bătrâni. Deși la prima vedere arată verzi și sănătoși, la fel au nevoie de inspectare și intervenție”, se arată în mesajul Primăriei.

Ministrul pare să nu fie de acord cu aceste declarații. Potrivit lui Sergiu Lazarencu, din imaginile publicate, „putem constata că acel copac e uscat de mult timp, iar intemperiile nu au nicio legătură cu acest caz”.

Potrivit ministrului, copacii care prezintă pericol pot fi defrișați și în urma sesizărilor cetățenilor.

„Astfel, în cazul în care depistați un copac care prezintă pericol, rugăm să apelați 112, Inspectoratul Protecție a Mediului, Întreprinderea Municipală ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Ministerul Mediului sau orice altă autoritate locală”, mai spune el.

În perioada 1 ianuarie – 12 august 2024, Agenția de Mediu a recepționat 521 de solicitări a autorizațiilor de tăiere din partea Întreprinderii Municipale ”Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, dintre care, doar 4 au fost respinse. Media de examinare a acestor cereri fiind de doar 5-7 zile.

CITEȘTE ȘI: La un pas de tragedie. O familie cu un cărucior erau cât pe ce să fie loviți de o creangă într-un parc de Capitală

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA