Ministrul Justiției solicită demisia lui Iulian Muntean, recent numit membru al CSM. Care este motivul

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, solicită demisia lui Iulian Muntean, recent numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pe motiv că acesta nu a anunțat Comisia Pre-Vetting că este cercetat penal pentru corupție. 

Dacă membrul CSM vizat nu a indicat în acel chestionar al Comisiei pre-vetting despre faptul că a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal, atrage dubii serioase asupra integrității sale. Astfel, pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu, retragerea sau demisia sa se impune”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023. Ulterior, pe 7 septembrie, a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii.

Informațiile referitoare la faptul că noul membru al CSM ar fi învinuit într-un  proces penal de corupție ce datează cu anul 2019, au apărut în spațiul public în data de 19 septembrie curent.

La data de 21 septembrie, Comisia Pre-Vetting a venit cu unele precizări, menționând că pe parcursul procesului de evaluare, Comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean.

Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv spre exemplu de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia”, afirmă reprezentanții Comisiei Pre-Vetting.

În aceeși zi, 21 septembrie, în rezultatul verificării suplimentare a candidaților non-judecători la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național Anticorupție a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI.

Precum a mai explicat Comisia Pre-Vetting, în cadrul procesului de evaluare, fiecare candidat este invitat să completeze voluntar un chestionar de etică, care include întrebarea dacă acesta a fost vreodată parte în cazuri civile, contravenționale sau penale.

În răspunsul său către Comisie, Iulian Muntean nu a dezvăluit nicio procedură penală intentată împotriva sa”, se arată în declarația Comisiei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media