Ministrul Agriculturii, despre reabilitarea sistemelor de irigare. „Trebuie create Asociații ale utilizatorilor de apă”

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va primi din partea Guvernului 20 de milioane de dolari  pentru implementarea sistemelor naționale centralizate de irigare. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la Forumul Primarilor din 9 decembrie.

Demnitarul a specificat că, actualmente, există un program național de reabilitare, însă acesta funcționează, în exclusivitate, doar în baza Asociațiilor utilizatorilor de apă.

Agricultorii trebuie să formeze asociația, după care Ministerul Agriculturii intervine cu investiții și subvenții. Avem și o agenție nouă ANIF – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, care se ocupă de sistemele de irigare. Prima sursă, pe data de 17 decembrie 2023 , oferim 20 de milioane de dolari acestei agenții să înceapă procesul de implementare (Etulia, Alexandru-Ioan-Cuza, Ștefa-Vodă) – trei comunități le unim și în Briceni 3 primării le unim, reabilitând sistemele naționale centralizate de irigare. Ulterior, 40 de milioane de euro, bani preluați de la AFD (Agenția Franceză de Dezvoltare), vor fi însușiți pentru dezvoltarea sistemelor de irigare”, a vorbit ministrul Agriculturii.

Vladimir Bolea a explicat că Asociația utilizatorilor de apă nu trebuie să fie constituită  dintr-o singură comunitate, ci din din 3-4 comunități de oameni care au terenurile amplasate în vecinătate nemijlocită.

Nu contează la ce primărie este arondat.  Important este ca terenurile să fie unul lângă altul, ca să poată trece sistemele de irigare”, a specificat Vladimir Bolea.

Oficialul a menționat că, pe parcursul anilor, zece stații de irigare din țară au fost reabilitate cu suportul SUA, patru dintre care au capacitatea de până la 3200 ha. Însă acestea nu irigă niciun metru pătrat, fiindcă în zonele în care sunt instalate nu există Asociații ale utilizatorilor de apă.

„Nu putem duce niciun fel de discuții, dacă agricultorii nu s-au unit. După ce statul investește banii, sistemul de irigare i se predă Asociației Utilizatorilor de Apă și ea trebuie întreținută”, a conchis ministrul Agriculturii.

Totodată, Vladimir Bolea a reamintit că, în anul 1991, Republica Moldova iriga 300 de mii de hectare. Pentru comparație, oficialul a prezentat și cifrele ce reflectă actuala situație în domeniu – 7.500 hectare. Totodată, acesta a constatat cu regret că din 88 de stații tehnologice de irigare centralizată, care erau în axate pe preluarea apei din unicele două surse – Prut și Nistru,  funcționează doar 22. Celelalte au fost distruse.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media