Ministra Sănătății, despre decesele celor două femei însărcinate: Cunosc rezultatele la ambele cazuri

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că are deja rezultatele expertizelor în cazurile celor două femei însărcinate care au decedat recent, însă a evitat să se pronunțe înainte de finalizarea anchetelor oficiale. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

„Anchetele de obicei se termină nu mai degrabă decât o lună – o lună și jumătate, deoarece în afară de expertiza medico-legală simplă, care are loc după secția cadavrului, este nevoie și de expertiza histologică și aceasta durează mai mult timp. Tocmai atunci, la sfârșitul tuturor investigațiilor, această comisie ajunge la un rezultat final: care ar fi cauza de deces sau ce condiții anume au provocat această cauză de deces. Eu nu aș vrea să mă pronunț mult înaintea acestor anchete, deși cunosc rezultatele la ambele cazuri”, a spus Ala Nemerenco.

Ministra a mai spus că decesul femeii din Edineț a fost cauzat de „o situație acută rară”. În cazul femeii însărcinate din Drochia, oficiala susține că decesul ar fi survenit din cauza unor probleme preexistente de sănătate.

Cazurile acute, precum stopul cardiac sau infarctul miocardic, nu țin de vina medicilor, ci de starea de sănătate anterioară a pacientului. Fiecare dintre noi poate avea o situație acută care să ducă la complicații grave, și nu este vinovat sistemul de sănătate”, a spus Ala Nemerenco.

Ministra susține că, în pofida tragediilor înregistrate recent, numărul cazurilor de deces matern a scăzut semnificativ în ultimii anim datorită dotării instituțiiilor medicale cu echipament modern și instruirii cadrelor medicale la un  nivel mai avansat.

Dacă Republica Moldova avea 10-16 cazuri pe an, au fost câțiva ani în care au fost 5-6 cazuri pe an, noi în 2023-2024 am ajuns, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, de la independență încoace, să avem cel mai jos indicator. Am înregistrat în 2024 două cazuri și în 2023 trei cazuri. Unele au fost cazuri de oncologie și a existat și graviditate. Am adus acest indicator la unul apropiat celor mai dezvoltate state, atunci când se întâmplă deces, să se întâmple din cauza unor situații inevitabile, în cazul în care nu putem face nimic”, a precizat Nemerenco.

Amintim că pe dat de 29 ianuarie, o femeie de 32 de ani, însărcinată în luna a noua, a murit înainte de a naște, la Centrul Perinatal Edineț. Femeia a intrat în travaliu, iar pe la ora 03:00, aceasta a început să se simtă rău. Dimineața la ora 6, tânăra ar fi intrat în stop cardiac respirator.

La data de 3 februarie, o femeie însărcinată de 37 de ani din Drochia ar fi decedat din cauza unui stop cardio-respirator. Medicii de pe ambulanță ar fi depus eforturi timp de mai bine de 80 de minute pentru a o resuscita, dar, din păcate, nu au reușit să o salveze.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA