Peste 30 de localități și 65.000 de cetățeni din Republica Moldova vor beneficia de măsuri îmbunătățite de protecție împotriva inundațiilor și efectelor schimbărilor climatice. Astăzi a fost lansat un proiect național destinat reabilitării infrastructurii hidrotehnice în cinci zone pilot din țară, în cadrul Conferinței Naționale „Consolidarea rezilienței la inundații: Construirea unui viitor mai sigur”.
Proiectul include instalarea de stații meteorologice și hidrologice, realizarea hărților de risc, achiziționarea echipamentelor necesare pentru gestionarea construcțiilor hidrotehnice și acordarea de granturi comunităților vulnerabile.
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a subliniat necesitatea modernizării infrastructurii hidrotehnice, în contextul evenimentelor extreme care au avut loc anul trecut, când în doar două zile a căzut o cantitate de precipitații echivalentă cu cea dintr-un întreg sezon de primăvară, provocând pagube semnificative în sudul și centrul țării.
„Infrastructura hidrotehnică este învechită și nu mai corespunde cerințelor actuale. Prin acest proiect, vom reabilita barajele și alte structuri esențiale, oferind protecție directă pentru mii de oameni”, a declarat ministrul.
Lazarencu a mulțumit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Agenției Austriece pentru Dezvoltare pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienței la inundații.
De asemenea, Ministerul Mediului a aprobat recent Strategia Națională de Reducere a Riscurilor Dezastrelor pentru perioada 2024-2030, care prevede îmbunătățirea infrastructurii de protecție civilă și reducerea vulnerabilității în fața dezastrelor naturale.