Studenți, învățământ superior

Ministerul Educației lansează campanie de promovare a studiilor superioare în 150 de licee

Ministerul Educației și Cercetării își propune să promoveze din martie sistemul de învățământ superior și profesional-tehnic în 150 de licee din țară. Instituția a optat pentru școlile unde a fost înregistrată cea mai mică rată de admitere a absolvenților la studii. Astfel, reprezentanții ministerului vor merge din instituție în instituție pentru a prezenta ofertele de studii din țara noastră și lista universităților unde absolvenții își pot continua studiile.

Ministerul Educației și Cercetării speră că datorită acestei inițiative după finalizarea liceului, tinerii se vor orienta mai ușor în alegerea unei profesii.

”Vrem să organizăm 10 evenimente regionale, adică în zece raioane din țara noastră unde să fie invitați toți absolvenții de liceu din regiunea respectivă, unde universitățile noastre, toate menționez, nu doar profesiile viitorului și profesiile pedagogice, dar toate universitățile să își propună ofertele educaționale, ca absolvenții să poată interacționa cu cadrele didactice și chiar studenți din universități, astfel încât să aibă absolvenții informații despre admiterea în țara noastră”, Galina Rusu, secretar de stat, MEC.

Mai mult, în fiecare instituție va merge câte un voluntar de la fiecare universitate și va prezenta ofertele educaționale, iar viitorii absolvenți vor avea posibilitatea să viziteze institutele de învățământ din țară.

”Cel puțin 5000 de absolvenți de liceu să viziteze universitățile din țară și în acest scop avem deja stabilit un grafic. Elevii vor fi transportați organizat, astfel încât să poată vizita într-o zi aproximativ patru universități, la dorința lor, vor fi ușile deschise nu doar în una doar în mai multe”, Galina Rusu, secretar de stat, MEC.

Rectorii instituțiilor de învățământ superior din țară salută inițiativa autorităților și consideră că, astfel, elevii care vor alege o specialitate vor avea o înțelegere mai clară a opțiunilor.

”Orice acțiune de promovare mai mare sau mai mică întotdeauna aduce efecte pozitive benefice. Sunt convins că acțiunile la nivel de țară încă odată va arăta că universitățile din țară reprezintă o alternativă foarte bună pentru studii. O să dăm tot suportul, vom trimite elevi, profesori în care vom povesti în ansamblu despre UTM fiindcă nu vom avea mult timp la dispoziție, probabil o oră, două, trei, și vom promova UTM în ansamblu”, Viorel Bostan, rector, UTM.

Directoarea Gimnaziului „Mihai Viteazul” din orașul Hâncești spune că de anul trecut, conlucrează cu școlile profesional-tehnice.

”Avem copii care nu își permit să își facă studiile mai departe și pot fi confuzi și nu știu ce au de făcut pe parcurs, dar mai bine îmbrățișează așa o meserie. Chiar în anul trecut o parte din elevi au plecat la aceste instituții de cât să se mai gândească un an unde să plece, sau ce au de făcut sau se încadreze în câmpul muncii. Li se oferă șansa din primul semestru să se angajeze în câmpul muncii să fie un studiu dual”, Lidia Dorojuc, director, gimnaziul ”Mihai Viteazul” din Hîncești.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, tot în această primăvară va fi organizat un eveniment național cu genericul „Învață în Republica Moldova”. Anul acesta, aproape 60 de mii de absolvenți s-au înscris la universitate, cu 4 la sută mai mulți decât anul trecut.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA